به وبلاگ من خوش آمدید

به نظر شما جنگ نرم علیه ملت ایران تا به حل چقد موفق بوده است؟

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان وبلاگ کلاس 202 مدرسه علامه حلی 2 استان همدان و آدرس d202.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.







نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 2
بازدید دیروز : 27
بازدید هفته : 29
بازدید ماه : 67
بازدید کل : 9399
تعداد مطالب : 20
تعداد نظرات : 0
تعداد آنلاین : 1

1

آمار مطالب

کل مطالب : 20
کل نظرات : 0

آمار کاربران

افراد آنلاین : 1
تعداد اعضا : 1

کاربران آنلاین


آمار بازدید

بازدید امروز : 2
باردید دیروز : 27
بازدید هفته : 29
بازدید ماه : 67
بازدید سال : 147
بازدید کلی : 9399
پدافند غیر عامل تصاویر

نيروها و دفاع غيرعامل - 22/5/2009 - بازدیدها: 8645

                    

تعداد بازدید از این مطلب: 163
موضوعات مرتبط: پدافند غیر عامل , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


پدافند غیر عامل
پدافند غیرعامل در برابر هر نوع خطری است، یعنی فقط شامل جنگ نیست بلکه حوادثی مثل سیل زلزله و ... نیز تأثیر مهمی در کاهش خسارت‌ها دارد.

امروز چهارمین روز از هفته‌ی پدافند غیرعامل را پشت سر می‌گذاریم. پدافند غیرعامل واژه‌ای که گرچه زیاد شنیده و خوانده شده اما هنوز هم ناشناخته است.

 

به گزارش ایسنا، با توجه به قرار گرفتن در هفته پدافند غیر عامل( سوم تا نهم آبان­‌ماه) گفت‌وگویی با چند نفر از همشهریان در خصوص اهمیت این واژه انجام دادیم که در ادامه می‌خوانیم.

 

«عفت محسنی»، یک فارغ التحصیل رشته روانشناسی ضمن اظهار بی‌اطلاعی از معنی دقیق پدافند غیرعامل گفت: از آنجایی که در این روزها این واژه را در رسانه­‌ها زیاد می­‌بینیم و می­‌شنویم مسلماً باید موضوع مهمی باشد اما هنوز به صورت دقیق با این واژه آشنا نیستم.

 

وی با بیان اینکه باید زمینه آشنایی بیشتر مردم در زمینه پدافند غیرعامل فراهم شود، گفت: با توجه به ضرورت و اهمیت این موضوع باید آموزش‌ها از زمان ابتدایی در مدارس ویژه دانش‌آموزان آغاز شود.

 

این کارشناس روانشناسی افزود: دشمن همواره به‌دنبال یافتن روزنه­‌ای برای آسیب رساندن است، از این‌رو باید با هوشیاری از تمام سطوح جامعه محافظت کرد.

 

محسنی نقش مراکز مسئول در این زمینه را مهم خواند و ادامه داد: رسانه­‌ها نیز باید در برنامه­‌های تولیدی خود زمینه آگاهسازی بیشتر مردم را فراهم کنند.

 

«حکیمه بهمن‌زاده» یک فارغ التحصیل رشته حقوق نیز با بیان اینکه پدافند غیرعامل در مقابل پدافند عامل است، گفت: پدافند عامل یعنی حفاظت نظامی از جامعه و پدافند غیرعامل اقداماتی است که با اعمال غیرنظامی از مردم و جامعه حفاظت می‌کنند.

 

وی در تشریح بیشتر این اعمال غیرنظامی تصریح کرد: به طور مثال اگر آپارتمانی درب اضطراری داشته باشد نوعی حفاظت و پدافند غیرعامل محسوب می‌شود.

 

این کارشناس حقوق وجود پناهگاه­‌های شهری برای مواقع اضطراری را مورد تأکید قرار داد و افزود: این مهم جزوی از پدافند غیرعامل است که نقش مهمی در مواقع ضروری دارد.

 

بهمن‌زاده با اشاره به نقش مسئولان در زمینه اجرای پدافند غیرعامل گفت: باید زمینه آموزش به مردم و اجرای روش­‌های آن فراهم شود.

 

وی خاطرنشان کرد: پدافند غیرعامل در برابر هر نوع خطری است، یعنی فقط شامل جنگ نیست بلکه حوادثی مثل سیل زلزله و ... نیز تأثیر مهمی در کاهش خسارت‌ها دارد.

 

«محسن علیزاده»، یک فارغ التحصیل رشته مدیریت نیز در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: پدافند غیرعامل برای من یک واژه جدید هست و هیچ شناختی از آن ندارم.

 

وی گفت: البته برخی مطالب در خصوص آن از منابع اینترنتی دریافت کرده‌ام اما هنوز به مفهوم واقعی آن و نقشی که در زندگی هر فرد دارد پی نبرده­‌ام.

 

این کارشناس رشته مدیریت یادآور شد: در صورتی که آموزش­‌هایی از طریق مراکز مختلف در این زمینه ارایه شود برای یادگیری مباحث بیشتر آن مشتاق هستم.

 

لزوم ارائه‌ی آموزش­‌های عمومی در زمینه پدافند غیر عامل

 

«عصمت موسوی‌نژاد»، کارشناس مسائل اجتماعی نیز در گفت‌وگو با ایسنا با بیان تعریفی از پدافند غیرعامل گفت: دفاع غیرعامل به مجموعه‌ای از تمهیدات، اقدامات و طرح‌هایی گفته می‌شود که با استفاده از ابزار، شرایط و حتی‌المقدور بدون نیاز به نیروی انسانی به صورت خوداتکاء انجام شود.

 

وی خاطرنشان کرد: چنین اقداماتی از یک سو توان دفاعی مجموعه را در زمان بحران افزایش داده و از سوی دیگر پیامدهای بحران را کاهش و امکان بازسازی مناطق آسیب‌دیده را با کمترین هزینه فراهم می‌کند.

 

این کارشناس مسائل اجتماعی یادآور شد: اما با توجه به اهمیت این بحث و با توجه به آن که اهمیت این کلید واژه برای بسیاری ناشناخته است، از این‌رو اطلاع‌رسانی در این‌باره ضروریست.

 

موسوی‌نژاد با اشاره به حادثه‌خیز بودن استان خراسان‌جنوبی به خصوص در زمینه‌ی زلزله گفت: باید از هر جهت آماده‌ی مقابله با مشکلات و بحران‌ها و کاهش آسیب‌های ناشی از این حوادث باشیم.

 

وی اظهار کرد: یکی از راه‌ها در این خصوص آموزش مردم و استفاده از تجارب کشورهای دیگر در مواجهه با بحران‌هاست، چون رعایت پدافند غیرعامل در همه حوزه‌ها یک ضرورت است.

 

پدافند غیرعامل بستر مناسب توسعه‌ی پایدار

 

«ولی‌الله احمدی»، کارشناس پدافند غیرعامل فرمانداری شهرستان بیرجند نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) اظهار کرد: وجود فنآوری­‌های عمده در دست معدود کشورها که اکثریت آنها در صف مقابل ایران قرار دارند باعث گسترش کیفی قدرت نظامی آنان شده و بدیهی است که امکان دفاع بصورت متقارن در مقابل این توانایی‌ها وجود ندارد.

 

وی ادامه داد: استفاده وسیع از ماهواره­‌های جاسوسی و جمع‌آوری اطلاعات مستمر، استفاده از فنآوری­‌های کلیدی و ساخت سلاح­‌های فوق مدرن و عملیات روانی مخرب گسترده بمنظور بزرگنمایی توانایی‌ها و عدم امکان دفاع در مقابل توان نظامی کشورهای استکباری، لزوم توجه و اهتمام به حفظ سرمایه‌های موجود و طرح‌های توسعه را با رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل در کشور دو چندان می‌کند.

 

این کارشناس پدافند غیرعامل فرمانداری شهرستان بیرجند به تجارب حاصله از جنگ­‌های گذشته اشاره و خاطرنشان کرد: هشت سال دفاع مقدس، جنگ 43 روزه سال 1991 متحدین علیه عراق(جنگ اول خلیج‌فارس)، جنگ 11 هفته‌ای سال 1999 ناتو علیه یوگسلاوی، جنگ سال 2003 آمریکا و انگلیس علیه عراق و جنگ 33 روزه سال 2006 اسرائیل علیه لبنان مؤید این نظر است که کشور مهاجم برای درهم شکستن اراده‌ی ملت و توان سیاسی، اقتصادی و نظامی کشور مورد تهاجم با اتخاذ استراتژی انهدام مرکز ثقل، توجه خود را صرف بمباران و انهدام مراکز حیاتی، حساس و مهم می‌کند.

 

احمدی با تأکید بر اینکه امروزه کشورهایی که طعم خرابی و خسارت‌های ناشی از جنگ را چشیده‌اند، برای حفظ سرمایه‌های ملی و منابع حیاتی خود توجه خاص و ویژه‌ای به دفاع غیرعامل دارند، تصریح کرد: امروزه تهیه سلاح­‌های پیشرفته صرف نظر از ایجاد وابستگی و هزینه­‌های زیاد تأمین آن نمی­‌تواند تأمین‌کننده مناسبی برای بازدارندگی در مقابل تهدیدات باشد.

 

وی یادآور شد: مدیران امنیتی و دفاعی کشور جهت کاهش تهدیدات و خسارت‌ها و جلوگیری از تفکر هجوم (بازدارندگی ) باید با رویکرد پدافند غیرعامل در همه‌ی حوزه‌های سیاسی، دفاعی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، علمی و فنآوری و زیست محیطی به طور عام و به صورت بنیادی اقدام و تدبیر کنند.

 

این کارشناس پدافند غیرعامل فرمانداری شهرستان بیرجند با تأکید بر اینکه آشنایی با مبانی نظری و ادبیات گفتمان در حوزه‌ی پدافند غیرعامل از ضروریات است، اظهار امیدواری کرد با کاربرد اصول پدافند غیرعامل در تمام بخش‌ها و حوزه‌ها، رونق و شکوفایی بیش از پیش میهن عزیزمان ایران اسلامی را شاهد باشیم.

 

سیاست­‌های ابلاغی مقام معظم رهبری، اتمام حجت در زمینه پدافند غیرعامل

 

در سیاست‌های کلی نظام پدافند غیرعامل که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده بر پدافند غیرعامل به عنوان مجموعه اقدامات غیرمسلحانه که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب‌پذیری، تداوم فعالیت‌های ضروری، ارتقاء پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن می‌شود، تأکید شده است.

 

رعایت اصول و ضوابط پدافند غیرعامل، طبقه‌بندی مراکز، اماکن و تأسیسات حائز اهمیت حیاتی، حساس و مهم و روزآمد کردن آن در صورت لزوم و تهیه و اجرای طرح‌های پدافند غیرعامل در خصوص مراکز، اماکن و تأسیسات حائز اهمیت(نظامی و غیرنظامی) بر اساس اولویت‌بندی و امکانات حداکثر تا پایان برنامه ششم و تأمین اعتبار مورد نیاز از موارد مورد تأکید نظام است.

 

هم‌چنین تهیه‌ی طرح جامع پدافند غیرعامل در برابر سلاح‌های غیرمتعارف نظیر هسته‌ای، میکروبی و شیمیایی، دو یا چند منظوره کردن مستحدثات، تأسیسات و شبکه‌های ارتباطی و مواصلاتی در جهت بهره‌گیری پدافندی از طرح‌های عمرانی و به‌ویژه در مناطق مرزی و حساس کشور، فرهنگ‌سازی و آموزش عمومی در زمینه به‌کارگیری اصول و ضوابط پدافند غیرعامل در بخش دولتی و غیردولتی، پیش‌بینی مواد درسی در سطوح مختلف آموزشی و توسعه‌ی تحقیقات در زمینه پدافند غیرعامل، رعایت طبقه‌بندی اطلاعات طرح‌های پدافند غیرعامل و ممانعت از ایجاد تأسیسات پرخطر در مراکز جمعیتی و بیرون بردن این قبیل تأسیسات از شهرها و پیش‌بینی تمهیدات ایمنی برای آن دسته از تأسیساتی که وجود آنها الزامی است مورد تأکید نظام است.

 

حمایت لازم از توسعه‌ی فنآوری و صنایع مرتبط مورد نیاز کشور در پدافند غیرعامل با تأکید بر طراحی و تولید داخلی، به‌کارگیری اصول و ضوابط پدافند غیرعامل در مقابله با تهدیدات نرم‌افزاری و الکترونیکی و دیگر تهدیدات جدید دشمن بمنظور حفظ و صیانت شبکه‌های اطلاع‌رسانی، مخابراتی و رایانه‌ای ، پیش‌بینی سازوکار لازم برای تهیه طرح‌های مشترک ایمن‌سازی و ایجاد هماهنگی در سایر طرح‌ها و برنامه‌ها و مدیریت نهادهای مسئول، در دو حوزه‌ی پدافند غیرعامل و حوادث غیرمترقبه در جهت هم‌افزایی و کاهش هزینه‌ها و ایجاد مرکزی برای تدوین طراحی، برنامه‌ریزی و تصویب اصول و ضوابط، استانداردها، معیارها، مقررات و آیین‌نامه‌های فنی پدافند غیرعامل و پیگیری و نظارت بر اعمال آنها نیز از دیگر موارد مورد تأکید در ابلاغ به دستگاه‌های اجرایی بوده است.

تعداد بازدید از این مطلب: 167
موضوعات مرتبط: پدافند غیر عامل , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


قطعه ای درمورد ابزار دشمن در جنگ با ملت ایران

قطعه ای درمورد ابزار دشمن در جنگ با ملت ایران

 

 

 

به گزارش دجالواره، هوشیار فرازمند شاعر جوان کشورمان در قطعه ای به  بیان آثار مخرب ابزار های جنگ نرم به عنوان ابزار امروز دشمن در جنگ با ملت ایران پرداخته که در کتاب “شبهای بی قراری”  به چاپ رسیده است.

متن این شعر در ذیل آمده است:

ماهواره در درون خانه چون یابد نفوذ
می کند انواع آفت های اخلاقی بروز

آفت بی غیرتی، بی عفتی و هرزگی
آفت بی دینی و رجّالگی، دریوزگی

چون نهادی دیش بر بام سرا و خانه ات
می دهی بر باد، جانا غیرت مردانه ات

گوهر عفت به یغما می برند از همسرت
شب کلاه بی حیایی می گذارند بر سرت

دخترت با جامه و آرایشی شیطان پسند
در ره اهداف ابلیس لعین پا می نهد

برده ساز و غنا و رقص و شهوت می شوی
سوی محفل های شیطانی تو دعوت می شوی

اعتقادات بس ضعیف و سست ایمان می شوی
در نبرد خیر و شرمغلوب میدان می شوی

ماهواره چون درون خانه ی تو پا نهاد
هم جهاد و روزه و سجاده ات بر باد، باد

چشمهایت هرزه گردد، سیرتت بد می شود
یاد شهوت در دلت سنگین و بی حد می شود

می کشد تا نیستی کانون گرم خانه را
می زند بر هم بساط گرمی کاشانه را

شاعر: هوشیار فرازمند // منبع: کتاب شبهای بی قراری

تعداد بازدید از این مطلب: 201
موضوعات مرتبط: جنگ نرم , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


جنگ نرم (کاریکاتور)

تعداد بازدید از این مطلب: 2210
موضوعات مرتبط: جنگ نرم , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


جنگ نرم چیست

جنگ نرم چیست ؟

   جنگ نرم مقابله و تلاشی است از طرف نیروهای شیطان و استبداد برای به نابودی و مذلت کشاندن و برگرداندن مسلمانان از راه نجات، چنان که شیطان وعده ی آن را داده است.

   این مقابله عموماً در عرصه‌های گوناگون فرهنگی اجتماعی سیاسی اتفاق می افتد و ابزار کاربردی آن ناتوی فرهنگی است که در قالب ابزارهای دیپلماسی عمومی و روانی و رسانه‌ای عمل می کند. هدف آن تضعیف ثبات و امنیت اجتماعی، فرهنگی بوده و دوره آن بلند مدت است؛ از این‌رو می‌توان تهدید یا براندازی نرم را تلاش دشمن جهت تسلط کامل در ابعاد گوناگون بر یک جامعه دانست که این تسلط با زدودن الگوهای رفتاری و هنجارهای ارزشی جامعه مورد تهاجم و جایگزینی الگوها و ارزشهای جامعه مهاجم محقق می‌گردد. در این نوع تهدید و جنگ، کشور مهاجم بدون خونریزی و با طی کردن پروسه زمانی آرام و بدون نیاز به نیروهای نظامی بلکه با استفاده از استحاله فکری و فرهنگی یک جامعه، سلطه همه جانبه خود را بر آن جامعه تحمیل کرده و با روش نرم افزاری حساب شده آنان را مطیع خود می گرداند، در یک کلام می‌توان جنگ نرم را اینگونه تعریف نمود: اجرای برنامه ای حساب شده، مسالمت آمیز و دراز مدت برای نفوذ در ارکان سیاسی/اجتماعی یک نظام به منظور تغییر سیستم سیاسی یک کشور با ایجاد تغییر و تحول اساسی در باورهای اساسی و اصلی آن ها به نفع خود. امروز جمهورى اسلامى و نظام اسلامى با یک جنگ عظیمى مواجه است . در این جنگ نرم، جوانان دانشجو ، افسران جوان این جبه اند . بنابر این بیشتر سرمایه گذاری دشمنان برای انحراف ذهن جوانان و تلقین باور های غلط در وجود آنهاست . نمونه ای از این باور های غلط را ذکر می کنیم :

1    -   آزادی های شما توسط دین اسلام گرفته شده است

2    -  وضعیت اقتصادی و جایگاه سیاسی کشور متزلزل است

3    -   کشور در ناامنی به سر می برد

4    -   فرهنگ ایرانی بخاطر دین عقب مانده است

5    -   مد ، لباس و مدل های موی غربی را امتحان کنید

6    -   حکومت بی کفایت است و توانایی اداره ی کشور را ندارد

7    -   اروپایی ها و غربی ها از ما بهتر می فهمند ، از فرهنگ و آداب آنها پیروی کنید

8    -   تا کی باید در مقابل آمریکا ایستاد؟ تسلیم شویم تا خوشبخت شویم ( استقلال زیر سایه ی آمریکا)

 -   بازی های جدید را امتحان کنید ( سبب ایجاد حس خشونت،تحریک غریزه ی جنسی ، دوری از اسلام ، و... که به طور غیر مستقیم بر ضمیر ناخودآگاه فرد  اثر می گذارد )10

- سبک جدید موسیقی ها را گوش دهید و آرامش پیدا کنید  ( در صورتی که برای روح انسان گوش دادن به این نوع موسیقی ها خطرناک است)

  ...

ابزار و اهداف جنگ نرم

 

 

   با توجه به تعریفی که از جنگ نرم صورت پذیرفت می توان ابزارهای این جنگ را بسیار ساده و کم هزینه دانست که این سادگی در عین حال بسیار پیچیده و کاربردی تر از جنگ سخت است چرا که نیاز به لشگرکشی و مقاومت های فیزیکی ندارد، بلکه با تصرف فکر، اندیشه و اراده یک جامعه و نفوذ آرام در لایه های فکری آن جامعه صورت می‌پذیرد. به تعبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی: «جنگ نرم یعنی جنگ بوسیله ابزارهای فرهنگی به وسیله نفوذ به وسیله دروغ به وسیله شایع پراکنی با ابزارهای پیشرفته ای که امروز وجود دارد ابزارهای ارتباطی که ۱۰سال قبل و ۱۵ سال قبل و ۳۰ سال قبل نبود امروز گشترش پیدا کرده جنگ نرم یعنی ایجاد تردید در دل‌ها و ذهن‌های مردم»ابزارهای گوناگونی جهت اجرای این تهدید وجود دارد که شامل: ابزارهای تبلیغات، رسانه، احزاب، شبهه پراکنی، تریبون های آزاد، جوسازی روانی، شایعه سازی و. از جمله این ابزار است و هدف فتح سنگرهای فکری و عقیدتی یک جامعه است: «در جنگ نظامی دشمن به سراغ سنگرهای مرزی ما می‌آید مراکز مرزی ما را سعی می‌کند منهدم کند تا بتواند در مرز نفوذ کند در جنگ روانی و آنچه که امروز به آن جنگ نرم گفته می‌شود دشمن به سراغ سنگرهای معنوی می‌آید که آنها را منهدم کند« . در جنگ نظامی دشمن مشخص است و ما دشمن را می بینیم و ازآن نفرت داریم ، سعی می کنیم آن را از بین ببریم چون آن را مانع تجلی اهداف خود می دانیم و دوست نداریم کسی به ما زور گویی بگوید و بخواهد فرهنگ و دینمان را از ما بگیرد ولی در جنگ نرم ، دشمن مشخص نیست چون آنها خود را دوست ما و خواهان پیشرفت ما نشان می دهند در صورتی که هدفشان همان دوری از دین و فرهنگ ایرانی و رواج فرهنگ ضد اسلامی غربی است ولی ما که آن ها را دوست می بینیم سعی می کنیم به آرمان های آنان عمل کنیم و دین فرهنگ مان را فراموش کنیم .

   آن ها همان ممانعت در تشکیل اهدافمان را ایجاد و فرهنگ و دینمان را از ما می گیرند . در  صورتی که  در جنگ نظامی ما در مقابل این  دشمنی می ایستیم ولی در جنگ نرم چون دشمن و سلاح های او را نمی بینیم و نمی شناسیم نه تنها در مقابل او نمی ایستیم بلکه بی آن که بدانیم با آن همکاری می کنیم .   در این جا در می یابیم جنگ نرم به مراتب خطرناک تر و دامنه ی تاثیر گذاری آن به مراتب بیشتر از جنگ سخت (نظامی ) است . کمترین ضرر را به خودشان و بیشترین ضرر را به ما می رسانند .

   آنان در جنگ نظامی حریف وحدت و ایمان ما نشدند ولی حالا در جنگ نرم سعی دارند وحدت را از بین ببرند ، مشکلات را بزرگ جلوه دهند و قوانین اسلامی را مانع رشد کشور نشان دهند . آنان نمی توانستند از خارج به ما نفوذ کنند ولی با برنامه ریزی بسیار دقیق سعی دارند مردم را به جان هم بیندازند و از درون کشور را ویران کنند . رسانه ها بیش ترین تاثیر گذاری را در این تخریب ذهنی و انحراف فکری دارند . رسانه ها ، موسیقی های مبتذل ، فیلم ها و بازی های رایانه ای به طوری که اصلا به نظر نمی آید روی ضمیرناخودآگاه فرد تاثیر می گذارند و فرد بدون آن که احساس کند نتایج این تاثیر گذاری برنامه ریزی شده را بروز می دهد ، از دین دوری می کند ، منکر ولایت فقیه می شود ، خود را در وحدت کشور سهیم نمی داند و کاملا نامحسوس سبب ایجاد باور های غلط ، شایعه پراکنی  و ابلاغ دروغ رسانه ها می شود . مردم دیگر هم تاثیر می گیرند و این چرخه ادامه می یابد و باور غلط در میان مردم و توسط خود مردم شکل می گیرد که عواقب جبران ناپذیری دارد . مثلا شایعه ی حمله ی نظامی ، ضایع شدن مقامات سیاسی در جوامع بین المللی ، بی احترامی و بی اعتنایی دیگر کشور ها نسبت به ما ، ضعف قدرت نظامی ، نبود استقلال و وابستگی به دیگر کشور ها ، این که کمر ایران در برابر فشار های غرب خم شده است ، دولت نمی تواند کشور را اداره کند ، جوانان آزادی ندارند ، روحانیت مانع رشد اجتماعی می شود ، فلان کس فامیل فلان مقام سیاسی است ،پیشرفت های ایران خیلی کار مهمی نیست ، در این جا آزادی کامل و خوشبختی به معنای واقعی است و هزاران هزار دروغ و شایعه ی دیگر که همگی بی اساس است و توسط خود مردم در حال رواج است .

   اگر این دشمنی ها و کار شکنی ها توسط کارشناسان و متخصصان  به مردم نشان داده شود و ذهن مردم از این فتنه انگیزی ها روشن گردد ، دیگر جامعه در برابر این نوع از حمله ی روانی دشمن به خوبی واکسینه می شود .

    بسیاری از جوانان ما هستند که با فکر روشن به این وقایع نگاه می کنند و دشمنی های آنان را می بینند و با شرکت در کار های فرهنگی و مذهبی مثل شرکت در نماز جمعه ، عضویت در بسیج ، تشکیل کلاس های عقیدتی ، ایجاد پایگاه های فرهنگی و ... از ولایت پشتیبانی می کنند و دست به دست هم می دهند و منتظر ظهور آقا امام زمان که کلید  حل این مشکلات است ، می باشند .
 

  انواع جنگ

   در يك تقسيم كلي كه با توجه به ابزار هاي به كار رفته و هدف اصلي انجام مي شود مي توان جنگ ها را به سه نوع سخت ، نيمه سخت و نرم تقسيم كرد . 

    منظور از جنگ سخت ، جنگ نظامي و فيزيكي ميان سربازان و نظاميان مهاجم و جبهه ي مقابل است .

    هدف اصلي در جنگ نيمه سخت، تغيير حاكمان و مسئولان كشور است . در اين نوع از جنگ كه معمولا براي سرنگون كردن و تسخير يك حكومت است ، سپاه دشمن علناً وارد جنگ نمي شود بلكه سعي مي كند مهره هاي خود را توسط كودتاي نظامي به قدرت برساند .

    در جنگ هاي نرم لااقل در مراحل اوليه جنگ هيچ منازعه ي فيزيكي و سختي صورت نمي گيرد.جنگ نرم از سنخ جنگ فرهنگي است . ابزار و ادوات آن از نوع ابزارهاي فرهنگي،فكري،انديشه اي و منشي اند و نه ابزارها و وسايل نظامي. دشمنان درجنگ نرم به دنبال تسخير باورها و ارزش هاي يك ملت اند . تصرف قلب و مغز ها ، هدف اصلي جنگ نرم است و وقتي به اين هدف نائل شوند در حقيقت جبهه ي مقابل را به جبهه ي خودي تبديل كرده اند و در چنين صورتي اصولاً نيازي به تسخير نظامي كشور و يا دخالت رسمي و مستقيم در تغيير نظام حاكم برآن نيست . بلكه اين اهداف را خود آن ملت كه همگي يا بخش عمده اي از آن ها در اثر جنگ نرم به جبهه ي دشمن پيوسته اند تامين مي كنند . احياناً اگر نيازي به جنگ سخت باشد با كمترين مقاومت با كشور هدف روبروخواهند شد و با هزينه اي بسيار اندك به هدف اصلي خود خواهند رسيد .

    در جنگ نرم با استفاده از اقدامات رواني،رسانه اي،تبليغاتي،اجتماعي و فرهنگي سعي مي شود جامعه يا كشور هدف از بعد انديشه اي و اعتقادي تسليم مهجمان شود . به تعبير ديگر در جنگ نرم دشمن سعي مي كند با برنامه ريزي  كامل و دقيق و با استفاده از همه ي ابزار هاي ممكن بر باورها ، احساسات و رفتار هاي جامعه ي هدف ، تاثير بگذارد .

    در جنگ نرم مهاجمان سعي مي كنند از طريق استحاله فكري و فرهنگي ، مردمان جامعه ي هدف را ناخودآگاه به نيروي خودي تبديل نمايند . هدف جنگ نرم اين است كه باور ها و ارزش هاي جامعه ي هدف را به گونه اي جهت دهند كه همچون مهاجمان بينديشيند . يهني هر آنچه را آنان خوب مي دانند خوب بدانند و هر آنچه را زشت معرفي مي كنند زشت ببينند .

در قدرت سخت يا جنگ سخت مبناي كار اجبار است . اما در قدرت نرم يا جنگ نرم مبناي فعاليت اقناع است .

اهميت جنگ نرم

    شديد تر و بزرگ تر دانستن فتنه از قتل در آيات 191 و 217 سوره ي بقره ، حاكي از خطرناك تر بودن تهاجم فرهنگي و جنگ نرم نسبت به جنگ هاي سخت مي باشد . فتنه از شگرد ها و لوازم جنگ نرم است . چون در فتنه باور ها و ارزش هاي مردم مورد هجوم قرار مي گيرد و با ترفند هاي مختلف آن باورها تضعيف و تحقير مي شوند .

    جنگ ها ي سخت و نيمه سخت كارايي چنداني ندارند چون تاثير گذاري آنها كوتاه مدت و لغزنده مي باشد و هزينه هاي فراواني براي مهاجم در بر دارد . براي همين استعمار گران به اين نتيجه رسيده اند که باید سیایت استعماری خودرا تغيير دهند . راه تثبيت سيطره بر يك كشور جنگ نرم است ، زيرا :

1) گستره ي تاثير گذاري جنگ نرم غيرقابل مقايسه با جنگ هاي سخت و نيمه سخت است .

2) چون هدف نهايي جنگ سخت تصرف زمين و منطقه ي جغرافيايي است ، با مقاومت شديد مردم روبرو مي شود و دوام چنداني ندارد . در حالي كه جنگ نرم به دليل مخفيانه و نامرئي بودن تحت مقاومت چنداني قرار نمي گيرد و در نتيجه تاثير گذاري آن بسيار با دوام تر است .

3)در جنگ سخت تلفات مهاجمان سنگين است. اما جنگ نرم خيلي سريع تر و آسان تر و بدون تلفات خودي صورت مي گيرد در صورتي كه تلفات جبهه ي روبرو از نظر رواني بسيار زياد است .

4) افرادي كه در جنگ سخت كشته خواهند شد افرادي قهرمان و مقدس شناخته مي شوند ولي در جنگ نرم چنين نيست .

5) چون قالب حكومت بر پايه ي فرهنگ و اعتقادات مردم است اگر باور ها و ارزش ها دستخوش تغيير شوند ساختار هاي سياسي هم خود به خود سست خواهند شد . 

6) جنگ نرم تدريجي و پنهاني است و تشخيص آن نياز به بصيرت و روشن بيني دارد ولي جنگ سخت آشكار و مشخص است .

 

تعداد بازدید از این مطلب: 204
موضوعات مرتبط: جنگ نرم , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


علل تجاوز عراق و شروع جنگ تحمیلی

 

 

مقدمه

جنگ هشت ساله که با تحریک و حمایت همه جانبه استکبار جهانی، توسط رژیم بعثی عراق بر مردم ایران تحمیل شد، تنها محدود به خطوط مقدم جبهه ها نبود، بلکه تمام سرزمین اسلامی ما اعم از شهرها و روستاها را در برگرفت.

از آن جا که نظام جمهوی اسلامی در تعارض مستقیم با قدرت های سلطه گر قرار داشت، لذا از همان ابتدا با مقابله ی جدی آنان مواجه شد که به عنوان مثال: می توان به کودتاها عملیات های براندازی، درگیری های داخلی و شورش های محلی در قالب ادعای خودمختاری ها اشاره کرد.

در جریان یک مبارزه ی سیاسی در مقابل پناهندگی شاه به آمریکا، سفارت آمریکا در تهران به تصرف دانشجویان پیرو خط امام در آمد. این واقعه شکل جدیدی به رویارویی ایران با این قدرت استکباری بخشید، امریکا تاب چنین تحقیری را نداشت، لذا با حمله ی نظامی به طبس تلاش کرد این حقارت را جبران نماید لیکن به صورتی مفتضحانه شکست خورد. از این رو امریکا در یک بررسی منطقه ای جهت مهار گسترش انقلاب اسلامی و نیز جبران شکست های پی در پی خویش، ابتدا اقدام به تحریک اقتصادی و تسلیحاتی ایران نمود و سپس توسط رژیم بعثی عراق به عملیات نظامی علیه ایران پرداخت.

در عراق نیز صدام با روحیه ی قدرت طلبی و سلطه گری، حسن البکر را طی کودتایی از صحنه قدرت راند و با طمع رهبری جهان عرب و پر کردن خلأ قدرت در منطقه و به دست آوردن امتیازات از دست داده در قرارداد 1975، خود را به عنوان وسیله ای که غرب می تواند توسط او به اهداف سلطه گرانه اش دست یابد معرفی کرد. لذا در اولین اقدام به سرکوبی شیعیان عراق دستزد و هم زمان به بمب گذاری در تأسیسات  نفتی ایران توسط گروه های ضد انقلاب مبادرت نمود. در عین حال جنگ تبلیغاتی شدیدی علیه ایران اسلامی آغاز کرد و در تلویزیون دولتی به بهانه بازپس گیری سه جزیره ی ابوموسی و تنب های بزرگ و کوچک، حملات مستقیم و غیرمستقیم تبلیغاتی را متوجه ایران کرد و سرانجام پس از یک دوره مذاکرات مسؤولین عراقی با مسؤولین آمریکایی و حضور برخی فرماندهان ارشد نظام شاه در عراق، وزارت امور خارجه آن کشور به صورت رسمی در 26/6/59، طی یادداشتی قرارداد 1975، الجزایر را لغو نمود و ارتش عراق نیز در تاریخ 31/6/1359، حمله سراسری خود را آغاز کرد.

این امر در حالی صورت پذیرفت که امام خمینی قدس سره از ماه ها قبل از آغاز حمله عراق جهت آمادگی و افزایش توان نظامی ایران تلاش می نمودند.

ایشان در مورخه 31 شهریور 1359، در پیامی به مناسبت باز شدن مدارس درباره ی آغاز جنگ تحمیلی فرمودند:

«این جنگ، جنگ با اسلام است به هواداری کفر و یک همچنین جنگی برخلاف رضای خداست. و خدای تبارک و تعالی نخواهد بخشید بر این کسانی که بر ضد اسلام قیام کنند به واسطه ی همراهی با کفر.» همچنین امام قدس سره اولین فرمان خود را درباره جنگ در تاریخ 1/7/1359، صادر فرمودند. ( 1)

 

«بسم الله الرحمن الرحیم»

مطالب زیر ابلاغ می گردد:

1- باید اطاعت از شورای فرماندهی بدون کوچکترین تخلف انجام گیرد و متخلفین با سرعت و قاطعیت باید تعیین و مجازات شوند.

2- باید اشخاص و مقامات غیرمسؤول از دخالت در امر فرماندهی خودداری کند و فرمانده کل قوا به نمایندگی این جانب و شورای فرماندهی، مسؤول امور جنگی هستند.

3- در شرایط فعلی اقدام دادگاه های ارتش در اموری که شورای فرماندهی صلاح نمی داند بدون اطلاع این جانب ممنوع اعلام می گردد.

4- رادیو و تلویزیون موظفند اخباری را نقل کنند که صد در صد صحت آن ثابت می باشد و برای عدم اضطراب و تشویش اذهان، اخبار را از غیر منابع موثّق نقل ننمایند.

5- نیروهای انتظامی موظف هستند، کسانی را که دست به شایعه سازی می زنند از هر قشر و گروهی که باشند، فوراً دستگیر و به دادگاه های انقلاب تسلیم و دادگاه های مذکور آنان را در حد ضد انقلابیون مجازات نمایند. مردم مبارز ایران موظف هستند، شایعه سازان را به دادگاه های انقلاب معرفی و با نیروهای انتظامی همکاری نمایند.

6- روزنامه ها در وضع فعلی موظفند از نشر مقالات و اخباری که قوای مسلح را تضعیف می نماید، جداً خودداری نمایند که امروز تضعیف این قوا عملاً و شرعاً حرام و کمک به ضد انقلاب است. من کراراً از نیروهای مسلح عزیز پشتیبانی نموده ام و امروز که آنان در جبهه جنگ با صدام کافر هستند، تشکر می کنم و از زحمات آنان قدردانی می نمایم و از خداوند متعال توفیق و پیروزی برای آنان طلب می نمایم.

7- اکیداً همه قشرهای ملت و ارگان های دولتی موظف شرعی هستند که دست از مخالفت های جزئی که دارند، بردارند و با مخالفت خود کمک به دشمنان اسلام ننمایند.

والسلام»

 

 

ادوار مختلف جنگ تحمیلی

دوره ی اول جنگ از شروع جنگ تحمیلی تا آزادی خرمشهر و دوره دوم آن از آزادی خرمشهر تا پایان جنگ می باشد.

این دو دوره به 6 مقطع (2 مقطع مربوط به دوره اول و 4 مقطع مربوط به دوره دوم) تقسیم شده است.

دوره ی اول: دشمن پس از یک ارزیابی غلط از اوضاع ایران اسلامی و عدم شناخت از پشتوانه های مردمی انقلاب، با یک زمینه سازی وسیع اقدام به تهاجمی همه جانبه کرد و تا اندازه ای توانست در خاک ایران اسلامی نفوذ کند؛ اما با حضور نیروهای مدافع انقلاب، دشمن زمین گیر شد و پس از یک تحول سیاسی و نظامی و با برکناری عناصر غیرمؤمن به انقلاب، امکان حضور نیروهای مردمی در جبهه ها فراهم گردید. با این برتری نظامی، ابتکار عمل در دست نیروهای خودی قرار گرفت و طی یک سلسله عملیات، خرمشهر آزاد شد.

دوره ی دوم جنگ در حالی آغاز شد که دشمنان در جستجوی راه هایی جهت مهار قدرت رزمندگان اسلام بودند. لذا، این دوره شاه حضور و فعالیت قدرت های خارجی در صحنه مستقیم نبرد و تلاش های بی حد و حصر اقتصادی و سیاسی برای مهار نظامی ایران است. این امر در حالی صورت پذیرفت که دشمن منفعلانه با یک تغییر استراتژی شتاب زده، شعار صلح خواهی را محور ادعاهای خویش قرار داده و عمده ی نیروهایش به پشت مرزهای بین المللی رانده شده بود.

 

 

الف – دوره اول

 

 

 

1- مقطع اول: آغاز حملات عراق

در 31 شهریور سال 1359، نیروهای عراق با آمادگی قبلی و زمینه سازی مناسب، حمله به مرزهای ایران را در طول نوار مرزی از آبادان تا قصرشیرین آغاز کردند. هم زمان با این حمله، هواپیماهای دشمن بسیاری از مراکز نظامی و استراتژیک و فرودگاه های ایران و نیز 19 شهر را مورد بمباران قرار دادند. اهداف اصلی عراق در این تهاجم عبارت بودند از:

- حاکمیت بر اروند رود و باز پس گیری سه جزیره ی ایرانی خلیج فارس به منظور جبران قرارداد 1975، الجزایر.

- جداسازی استان خوزستان و الحاق آن به عراق و یا استقلال آن به نام عربستان.

- تضعیف  جمهوری نوپای اسلامی تا مرز سقوط.

به منظور دستیابی به این اهداف، عراق یک استراتژی جنگ سریع ( سه روزه) را طراحی کرد با این تصور که نیرویی که توانایی مقابله با ارتش آن کشور را داشت باشد وجود ندارد.

 

عراق با انتخاب مناطق جغرافیایی و تقسیم آنها بین یگان های رزمی، این استراتژی را در پناه یک جو تبلیغاتی شدید و دیپلماسی پر تحرک و نیز با در اختیار داشتن ستون پنجم، در حالی که پاسگاه های مرزی تاب مقاومت در برابرتهاجم دشمن را نداشتند، هجوم خود را آغاز کرد و به دلیل عدم آمادگی نیروهای ایرانی به راحتی وارد خاک جمهوری اسلامی شد. بدین ترتیب ارتش عراق طی 48 ساعت به نزدیکی شهرهای مرزی رسید. لیکن آنچه مورد ارزیابی و توجه دشمن قرار نگرفته بود، میران فداکاری مردم و مقاومت عناصر بومی بود. بدین شکل استراتژی جنگ سریع به شکست انجامید.

در این میان، به دلیل حضور نیروهای لیبرال در رأس امور، از جمله وجود بنی صدر به عنوان ریاست جمهوی، تحریمی داخلی علیه مدافعان انقلاب، صورت گرفت و با شهادت فرماندهان محلی و جوانان در شهرها، عراق موفق به تصرف بسیاری از شهرهای مرزی و سرانجم خرمشهر گردید. به این ترتیب گرچه عراق نتوانست به اهداف اولیه خویش دست یابد، لیکن قسمت هایی از خاک ایران را تصرف کرد. در این مرحله، عراق موضع سیاسی خود را تغییر داد و در تمامی مناطق اشغال شده، اقدام به پدافند نمود و به ایران پیشنهاد آتش بس و مذاکره نمود. ایران هرگونه پذیرش آتش بس را، پیش از خروج نیروهای عراقی رد کرد.

پس از پاسخ ایران، عراق تلاش کرد خطوط پدافندی خود را اصلاح نموده و برای یک جنگ درازمدت، نقاط مناسب و حساس استراتژیک را به دست آورد. لذا، همچنان به فشار خود به منظور تصرف آبادان و اهواز ادامه داد. اما با مقاومت عناصر پراکنده ی محلی و مردمی که بدون سازمان خود را به جبهه رسانده بودند، روبرو و متوقف شد. در این زمان عملاً فرصتی مناسب برای رزمندگان ایرانی فراهم شد تا به سازماندهی و تقویت خود بپردازند.

در طی این فرصت، ایران دست به انجام چندین عملیات محدود منظم زد. لیکن توفیق چندانی نیافت. ولی برخی عملیات محدود ایذایی که به صورت مشترک توسط یگان های ارتش و سپاه و نیروهای مردمی انجام شد از موفقیت بیشتری برخوردار گردید.

امام خمینی قدس سره با توجه به موضع منفی بنی صدر در قبال پیروزی های رزمندگان ارتش اسلام در تاریخ 21/3/1360، وی را از فرماندهی نیروهای مسلح عزل و بلافاصله مجلس، عدم کفایت وی را تصویب کرد. بدین ترتیب مقطع دوم جنگ آغاز شد.

 

 

 

 

2- مقطع دوم: دفع تجاوز عراق

با عزل بنی صدر، شرایط در جبهه های نبرد متحول گردید، به گونه ای که عملیات نسبتاً بزرگی، در همان شب عزل وی در جبهه های جنوب با رمز فرماندهی کل قوا خمینی روح خدا انجام گرفت که به پیروزی منجر شد. این پیروزی سرآغاز طراحی عملیات های مشترک ارتش و سپاه با پشتیبانی نیروهای مردم گردید. از طرف دیگر، آمریکا با از دست دادن مهره مؤثر خود یعنی بنی صدر، گروه های سیاسی مخالف انقلاب را وادار کرد که علیه نظام اسلامی ایران وارد جنگ مسلحانه شوند. این حرکت نیروهای مخالف که به طور عمده در دانشگاه تهران تجلی یافته بود، منجر به صدور فرمان انقلاب فرهنگی در دانشگاه ها از سوی امام قدس سره گردید؛ و با خلع بنی صدر و انتخاب شهیدان رجایی و باهنر ایران از نظر سیاسی یکپارچه گردید.

تنها پس از گذشت یک ماه از شهادت شهیدان رجایی و باهنر، بزرگترین عملیات مشترک ارتش و سپاه تحت عنوان ثامن الائمه آغاز شد. پیروزی های پی در پی منجر به تقویت روح وحدت ملی در کشور گردید و عملاً حضور ضد انقلاب در ایجاد درگیری ها کاهش یافت و در پی آن ثبات ساختار سیاسی و اقتصادی جلوه گر شد. در این اثنا رزمندگان اسلام به طراحی عملیات بزرگ دیگری در اولین شب سال 1361، با نام فتح المبین( 2)دست زدند. متعاقب این عملیات اولین گردان های تانک، توپخانه و پدافند هوایی و مهندسی از غنایم به دست آمده شکل گرفت.

عراق در پی شکست های متوالی، داعیه صلح خواهی و آتش بس را سرداد در حالی که منتظر حرکت رزمندگان در یک تهاجم بزرگ برای فتح خرمشهر بود. سپاهیان اسلام با یک تدبیر ماهرانه و توکل بر خدا از چند محور کارون و جاده اهواز – خرمشهر عملیات خود را طی سه مرحله آغاز و سرانجام در سوم خرداد سال 1361، وارد خرمشهر شدند. حرکت رزمندگان در این منطقه منجر به پاکسازی کامل مناطق جنوبی از نیروهای عراقی گردید.

بدین ترتیب با فتح خرمشهر، دوره دوم جنگ که در طی آن امریکا به صورت مستقیم وارد صحنه نبرد گردید، آغاز شد.

 

 

 

 

ب: دوره دوم

 

 

 

1- مقطع اول: تعقیب و تنبیه متجاوز

دوره ی اول جنگ، در حالی پایان پذیرفت که اغلب ضعف های ناشی از بحران انقلاب در یک بسیج مردمی برطرف گردید و ساختار نظامی ایران شکل خود را به خوبی بازیافت.

دشمن که توانایی انقلاب اسلامی را درک کرده بود در پی چاره ای برای گریز از این مهلکه بود؛ لذا رییس جمهور عراق دو هفته پس از باز پس گیری خرمشهر توسط رزمندگان اسلام به کلیه نیروهای خود دستور عقب نشینی به مرزهای بین المللی را داد و در همین حال به دعوت از مجامع بین المللی پرداخت در حالی که هدف اصلی، تقویت بنیه نظامی ارتش عراق بود. در همین راستا، اسرائیل به تهاجمی همه جانبه به منظور تصرف لبنان دست زد. این اقدام هم زمان با طرح سه شرط اساسی ایران به منظور خاتمه دادن به جنگ بود.

این شرط ها عبارت بودند از:

خروج نیروهای اشغالگر، تعیین و تنبیه متجاوز و پرداخت غرامت.

در بین شرایط بالا، تنبیه متجاوز شرطی بود که استکبار حاضر به پذیرش آن نبود.

به همین منظور با طرح مسأله ی حمله اسرائیل، عراق شعار صلح خواهی را با شعار اتحاد علیه اسرائیل درهم آمیخت و تلاش کرد ایران در مقابل کشورهای اسلامی قرار دهد و با استفاده از این فرصت به تحکیم مواضع خود بپردازد. در این میان نیروهای ایرانی از طریق مرز سوریه سعی کردند به تجاوز اسرائیل پاسخی دندان شکن دهند. امام خمینی قدس سره با هوشیاری تمام و طرح شعار «راه قدس از کربلا می گذرد» توجه نیروهای رزمنده را به جبهه های داخلی معطوف گرداند.

به همین منظور عملیات رمضان، در سال 1361، طراحی شد تا هدف تنبیه متجاوز به صورت عملی جلوه گر شود. اگر چه این عملیات دستاورد مهم نظامی در پی نداشت، لیکن عزم راسخ مردم ایران را متجلی نمود.

در این مقطع از جنگ، تلاش عراق تنها معطوف به ایجاد استحکامات در مرزها و آمادگی مقابله با نیروهای ایرانی بود.

هر چند در طی این مدت عملیات های پراکنده کوچک و بزرگی صورت گرفت، اما هیچ یک جای پای بزرگی برای نیروهای  ایرانی نگشود. ناگفته نماند که در این مقطع عناصر جاسوسی دشمن و تجهیزات ماهواره ای استکبار جهانی یکی از عوامل مؤثر بود، به همین جهت فرماندهی جنگ تصمیم گرفت به طراحی عملیاتی دست نزند که از دید دستگاه های جاسوسی دشمن پنهان بماند. نتیجه ی چنین عملیاتی( 3) تصرف جزایر مجنون بود که می توان پس از فتح خرمشهر آن را بزرگترین دستاورد سیاسی، اقتصادی و نظامی دانست. پس از این عملیات و اتمام مأموریت، نیروهای ایرانی از منطقه خارج شدند و تا فاصله زمانی یک سال عملیات بزرگی اجرا نشد.

در اواخر سال 1363، عملیات بَدْر به وقوع پیوست و پس از این عملیات نیروهای ایران تهاجمات ایذایی و پراکنده بسیاری انجام دادند که منجر به اشتغال دشمن از یک سو و فراهم کردن زمینه به منظور طراحی عملیات بزرگ بعدی گردید.

 

عملیات والفجر 8 که در 20/11/1364، صورت گرفت، تصرف بندر فاو عراق را در پی داشت و منجر به ایجاد مرز زمینی ایران و کویت شد. این ضربه آن چنان هولناک بود که عراق با تمام استعداد زرهی و هوایی خود طی 70 روز تلاش کرد بخش های تصرف شده را باز پس گیرد، لیکن به دلیل اهمیت استراتژیک این منطقه، علی رغم حمایت های بین المللی اعم از ارائه سلاح های شیمیایی و هواپیماهای پیشرفته، کاری از پیش نبرد. بدین ترتیب دستورالعمل تهاجم دوباره، تحت عنوان دفاع متحرک برای ارتش عراق صادر گردید.

 

 

 

 

2- مقطع دوم: رویارویی دوباره عراق

در مقطع اول از دوره دوم عراق در مقابل عملیات والفجر 8 و تصرف فاو به زانو درآمد و در باز پس گیری این منطقه نیز با شکست مواجه گردید.

از آنجا که نیروهای بسیجی کشوردر پایان مأموریت های عملیاتی 3 ماه از یگان ها جدا می شدند، عراق در چند جبهه و در ظرف مدت کمتر از سه ماه به بیش از 11 نقطه، از مرزهای ایران حمله کرد و توانست در 26 اردیبهشت 1365، شهر مهران را تصرف کند. رزمندگان اسلام با شایستگی به تمام حملات دشمن پاسخ گفتند و با انجام عملیات متعدد مهران و حاج عمران را باز پس گرفتند.

در زمستان همان سال نیروهای ایرانی عملیات بزرگ دیگری را طراحی کرده، به مورد اجرا گذاشتند. عملیات های کربلای 3 و 4 و بلافاصله کربلای 5 آغاز گردید و شلمچه که بزرگترین دژ دفاعی عراق بود، توسط ایرانیان تسخیر شد. متعاقب آنها عملیات های کربلای 8، نصر 4 و 7 صورت گرفت، تا سرانجام در تیر ماه 1366، قطعنامه ی 598، تصویب و بلافاصله پس از آن نیروهای بیگانه رسماً وارد خلیج فارس شدند.

این اقدامات و فشارهای اقتصادی شدید، بمباران شدید شهرها و حتی فاجعه شکستن حریم امن مکه مکرمه، هیچ کدام خللی در روند برنامه ها ایجاد نکرد و سرانجام در اواخر سال 1366، حلبچه نیز فتح شد. امام خمینی قدس سره در پیامی به همین مناسبت چنین فرمودند:

«امروز روز حضور در حجله ی شهادت و میدان نبرد است. روز نشاط عاشقان خداست. روز جشن و سرور عارفان الهی است. امروز روز نغمه سرایی فرشتگان در ستایش انسان های مجاهد ماست… امروز باید لباس محبت دنیا را از تن بیرون نمود و زره مقدس جهاد و مقاومت پوشید و در افق طلیعه فجر تا ظهور شمس به پیش تاخت و ضامن بقای خون شهیدان بود، فرزندانم! دشمن در بمباران شیمیایی مناطق مسکونی نهایت قساوت و درندگی خود را نشان داده است و با حمله ی شیمیایی به مردم بی دفاع عراق حتی پایه های حمایت حامیان خود را نیز سست کرده است. به سوی جبهه ها هجوم برید تا ضربات پی در پی شما قرار و امان او را بگیرد که انشاء الله پیروز خواهید شد.» ( 4)

 

 

 

 

3- مقطع سوم: تهاجم دوباره سراسری عراق

مقطع دوم، از دوره دوم، حدود یک سال و نیم به طول انجامید، در طی این مدت تهاجمات زمینی دشمن، به شدت سرکوب شد و علی رغم تمامی فشارهای اقتصادی و سیاسی و نیز بمباران شهرها، ایران از مواضع خود عقب نشینی نکرد.

عراق با استفاده از تبعات، پیروزی در فاو، شلمچه و پس از گذشت زمانی اندک به مرز دهلران رسید.

این تهاجمات در حالی صورت پذیرفت که کشتی های امریکایی در خلیج فارس به سکوهای نفتی ایران حمله کرده و راه را بر کشتی های غیر نظامی ایران بسته بودند. در این بین، یک فروند هواپیمای مسافربری توسط ناوگان امریکایی در خلیج فارس سرنگون گشت و کلیه مسافران و خدمه آن مظلومانه به شهادت رسیدند. با توجه به فشارهای شدید نظامی، سیاسی و اقتصادی در تاریخ 27/4/1367، جمهوری اسلامی ایران 598، را مشروط به تنبیه و توبیخ متجاوز پذیرفت.

با این اقدام غیر منتظره ایران، تمام اهرم های فشار بین المللی و محاصره های اقتصادی و سیاسی در تردید واقع گردیدند. قوای نظامی عراق که احساس قدرت مطلق می نمود، ابزار خود (قطعنامه) را رو در روی خویش دید، لیکن به تهاجم خود ادامه داد، چرا که تصور می کرد خواهد توانست اهدافی را که در آغاز جنگ به دست نیاورده است به چنگ آورد، بنابراین دگرباره وارد سرزمین مقدس ایران اسلامی شد. بدین ترتیب مقطع چهارم پدیدار گردید.

 

 

 

 

4- مقطع چهارم: دفع دوباره تهاجم عراق

آخرین مقطع جنگ در موقعیتی شکل گرفت که تمامی شرایط علیه ایران بود. فشارهای شدید اقتصادی، تهاجم گسترده ی ناوهای آمریکایی، موشکباران و بمباران شهرهای ایران، حضور فعّال منافقین در همراهی با دشمن و بسیاری موانع عظیم دیگر باعث گردید تا عراق به حملات پیاپی خود بیفزاید.

عراق در رزوهای 30 و 31 مرداد 1367، حمله خود را به منظور تصرف اهواز و خرمشهر آغاز کرد. اما این شرایط یکی از حماسی ترین دوران دفاع مقدس را رقم زد. زیرا در همین ایام پیام امام قدس سره باعث ایجاد جریانی مردمی گردید. در طی این جریان، جماعت کثیری اعم از رزمنده و غیر رزمنده به سمت جبهه ها هجوم آوردند و ظرف کمتر از چند روز نیروهای مهاجم عراقی را به آن سوی مرزها راندند.

منافقینی که در محور غرب فعالیت داشتند نیز محاصره و به کلی منهدم شدند.

عملیاتی در 5/5/1367، برای عبور از مرزهای عراق تدارک دیده شد. لیکن به فرمان امام قدس سره و این که در پذیرش قطعنامه استوار هستیم، حملات مزبور متوقف شد.

با حملات متهورانه نیروهای رزمنده در تاریخ 10/5/67، عراق پس از گذشت دو هفته فشار همه جانبه، قطعنامه را پذیرفت و با حضور نیروهای فعّال سازمان ملل در تاریخ 29/5/67 توپخانه جنگ از آتش باز ایستاد. این مقطع از جنگ نشان داد که ابتکار عمل در دست رزمندگان ایرانی قرار داشته و علی رغم کمبود امکانات، همچنان بر سر ارزش های خویش استوار باقی مانده اند و این همان چیزی بود که دشمن از آن واهمه داشت.

 

 

 

نتیجه گیری:

تجاوز عراق به ایران که در سپتامبر 1980، آغاز شد و به مدت 8 سال ادامه یافت، طولانی ترین و بی سابقه ترین جنگ متعارف قرن حاضر به شمار می رود، چرا که جنگ جهانی اول و دوم مدتی کمتر از هشت سال ادامه یافتند و جنگ های دیگر، مانند جنگ ویتنام شمالی و جنوبی نیز به عنوان یک جنگ متعارف همانند جنگ ایران و عراق شناخته نشده است. تاریخ از هشت سال جنگ برای ایران، شرف و آزادگی و مقاومت و ایمان به خدا را در صفحات خود ثبت کرد، اما از متجاوز و متحدان او که طی هشت سال او را یاری و تشویق کردند، جز به زشتی یاد نخواهد کرد.

 

 

پی نوشتها:

1- صحیفه نور – مجموعه رهنمود های امام خمینی قدس سره – بهمن ماه 1362 – جلد 13 – ص 94.

2- تاریخ دقیق این عملیات 2/6/1361 می باشد.

3- عملیات خیبر – 3/12/1362.

4- صحیفه ی نور، مجموعه رهنمودهای امام خمینی قدس سره، انتشارات سازمان مدارک انقلاب اسلامی، چاپ اول، جلد بیستم، 1369، ص 165.

 

تعداد بازدید از این مطلب: 195
موضوعات مرتبط: حماسه هشت سال دفاع مقدس , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


نقش هشت سال دفاع در ساختار فرهنگ عمومي كشور

 

 
 

وبلاگ روايت هشت - Www.Revayate8.Tebyan.Net

مقاومت هشت ساله‏ي ملت ايران در جنگ تحميلي، توانمندي ايدئولوژي اسلام را به عنوان مقوله‏اي فرهنگي و سياسي در عصر حاضر بار ديگر به اثبات رسانده است و جوهر مقاومت و پايداري را در برابر مطامع استكبار و تئوري‏هاي تحميلي به عنوان سمبل بازيافت هويت ديني و اقتدار فرهنگي وارد زندگي مردم كرده است. فراتر از اين، امام راحل قدس سره و امام خامنه اي (مدظله)، روح مبارزه و حفظ انگيزه دفاعي را تبلور دين و دينداري مي‏دانند. 
امام راحل قدس سره در پيام به گورباچف رئيس جمهور وقت اتحاد جماهير شوروي (سابق) فرموده‏اند: 
ديني كه در آن مبارزه با قدرت‏ها نباشد، دقيقا افيون توده‏هاست. 
و همچنين در صدر فرمان برائت فرموده‏اند: 
آنها كه تصور مي‏كنند مبارزه در راه استقلال و آزادي فلسطين و مظلومين جهان با سرمايه داري و رفاه طلبي منافات ندارد، با الفباي مبارزه بيگانه‏اند، آنهايي هم كه تصور مي‏كنند سرمايه داران و مرفه‏هاي بي‏درد با نصيحت و موعظه و پند واندرز متنبه مي‏شوند و به مبارزان راه آزادي پيوسته و يا به آنها كمك مي‏كنند، آب در هاون مي‏كوبند. (1)
امام خامنه اي (مدظله) نيز مقاومت در جنگ تحميلي و ايستادگي در مقابل تهديد غرب و احساس عزت و استقلال در مقابل ابرقدرت‏هاي عالم را نعمت با ارزشي مي‏دانند كه ناشي از بقاياي فرهنگ اسلامي است. هشت سال دفاع مقدس، آزمون عيني انديشه‏ي امام راحل قدس سره و امام خامنه اي (مدظله) مبني بر كارا بودن مفاهيم فرهنگي و ارزش‏هاي اخلاقي بوده است و مكتب اسلام را به عنوان مظهر نوانديشي، در فرايند تاريخي حركت‏هاي احياگر به جهان عرضه كرده است و از اين روست كه امام راحل قدس سره در پيامي به روحانيت معظم فرموده‏اند: 
هر روز ما در جنگ بركتي داشته‏ايم كه در همه صحنه‏ها از آن استفاده كرده‏ايم... 
ما انقلابمان را در جنگ صادر كرده‏ايم... 
ما در جنگ ريشه‏هاي انقلاب پربار اسلامي‏مان را محكم كرديم. (2)
امام راحل قدس سره همه‏ي اين بركات را ناشي از مجاهدات و حماسه آفريني‏هاي ملت شجاع ايران درهشت سال دفاع مقدس مي‏دانند و مي‏فرمايند: 
جنگ ما كمك به فتح افعانستان را به دنبال داشت...

جنگ ما فتح فلسطين را به دنبال داشت... 
جنگ ما بيداري پاكستان و هندوستان را به دنبال خواهد داشت... 
جنگ ما موجب شد كه تمامي سردمداران نظامهاي فاسد در مقابل اسلام احساس ذلت كنند... 
صداي اسلام خواهي افريقا از جنگ هشت ساله ماست... 
علاقه به اسلام شناسي مردم در آمريكا و اروپا و آسيا و آفريقا، يعني در كل جهان، از جنگ هشت ساله‏ي ماست.
به هر حال هشت سال دفاع مقدس، مقطع تجربه شده‏اي است كه بسياري از مفاهيم اخلاقي را كه در زير ساخت نظام فرهنگي و سياسي كشور مؤثرند عينيت بخشيده و مفاهيمي چون: ايثار، شهادت طلبي، خداباوري، وارستگي، عشق، وحدت، شجاعت، پايداري و... آثار و نقش كارساز خود را در انديشه، منش، رفتار، نظام فرهنگي، نظام معيشتي و... به خوبي نشان داده است و اينك در تكوين ساختار فرهنگ عمومي كشور مي‏توانند مفاهيم اخلاقي و عناصر فرهنگي را تعريف كنند و در اختيار مسؤولين فرهنگي كشور و صاحب نظران قرار دهند. 
بديهي است ملت ما امروز با داشتن مفاخر و دستاوردهاي گرانبهاي دوران دفاع مقدس در تدوين الگوي فرهنگي، نيازمند قبول مباني تئوريك متناسب با تحول، از ديگران نيست. كساني كه در اين زمينه ترديد به خود راه مي‏دهند، در حقيقت ارزش‏هاي دفاع مقدس را درك نكرده‏اند و يا اينكه در برابر مدرنيسم و عقلانيت جديد فرهنگ غرب سست شده‏اند. حركت كند و كم بها و بعضا ناباورانه ما در نظام بندي و تثبيت ارزش‏هاي دفاع مقدس، به عنوان مهم‏ترين و كامل‏ترين الگوهاي توسعه فرهنگي، بار ديگر اين فرصت را به روشنفكران بيمار داده است تا جمهوري اسلامي را در كوران مواجهه با مسائل و مشكلات گوناگون قرار دهند و بازانديشي توسعه‏ي غربي را به عنوان مبناي تئوريك دوران سازندگي در ايران با جرأت تمام مطرح نمايند. همچنين عناصر فرهنگي و هنري كشور ما نيز تمايل پذيري خود را در برخي از موارد حفظ كرده و قواره‏ي موزون و مناسب خود را در رابطه با ارزش‏هاي انسان ساز دفاع مقدس پيدا مي‏كنند. از اين رو امام خامنه اي (مدظله) با محوري توصيف كردن اصلاح عمومي كشور، اختصاص تمام فعاليت‏هاي وزارتخانه بزرگي چون فرهنگ و ارشاد اسلامي به اين مهم كاري بجا و با اهميت دانسته‏اند.
پي نوشتها:
1- 1367/4/29
2- 1367/12/3
منبع: كتاب كارآمدي سياست دفاعي از ديدگاه امام خامنه اي (مدظله العالي)

تعداد بازدید از این مطلب: 184
موضوعات مرتبط: حماسه هشت سال دفاع مقدس , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


اقدامات بسیج در جهان هنوز بازگو نشده است


وزیر بهداشت با اشاره به اینکه بسیج نه تنها در ایران بلکه خارج از کشور خدمات بسیاری به نیازمندان دارد که هیج کجا بازگو نشده است،از احیای شاخه سلامت جهاد سازندگی وزارت بهداشت خبر داد و گفت: از ورود نظامیان به عرصه سلامت استقبال می‌کنیم.

خبرگزاري بسيج: سید حسن هاشمی وزیر بهداشت قبل از سفر به تونس برای شرکت در شصت و یکمین اجلاس سالیانه منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت به مباحث مختلف حوزه سلامت پرداخت.

در این راستا یکی از محورهای صحبت‌های هاشمی درباره اقدامات بسیج جامعه پزشکی و همچنین، احیای مجدد سازمان جهاد سازندگی در وزارت بهداشت است.

 شما قبل از رای آوردنتان در مجلس به عنوان وزیر بهداشت در جلسه‌ای که با مسئولان بسیج جامعه پزشکی داشتید برای همکاری با آنان بسیار استقبال کردید و چند وقت پیش هم در یکی از بیمارستان‌های صحرایی سازمان بسیج جامعه پزشکی در یزد حضور یافتید، براین اساس با توجه به پتانسیل بسیج که سال گذشته بالغ بر 40 میلیون خدمت در مناطق محروم انجام داده است و همچنین خودتان نیز دستی در کارهای خیریه سلامت دارید و از پایه گذاران نورآوران سلامت هستید، چه برنامه‌های مشترکی با بسیج برای محرومیت زدایی در عرصه سلامت خواهید داشت؟

 بسیج جامعه پزشکی که در خدمت رسانی به مردم مناطق محروم کمک‌های خیلی زیادی کرده است نه تنها در ایران بلکه خارج از ایران؛ که شاید هیج کجا نیز بازگو نشده است و واقعاً باید به آنان تبریک گفت، من هم که به یزد رفته بودم به صورت نمادین حضور کوتاه مدتی داشتم در یکی از مراکزی که این دوستان و با مشارکت همه گروه‌های پزشکی با هر باور فرهنگی و سیاسی برپا کرده بودند.

به دنبال آن یک جلسه‌ای هم آقای ایازی قائم مقام وزارت در امور نهادها و مشارکت‌های مردمی ترتیب داده بودند که از بسیج جامعه پزشکی، نیروی انتظامی و ارتش هم تشریف آورده بودند، ما خیلی می‌توانیم با تقویت و همکاری دوستان به مرز نشینان و نقاط محروم کمک کنیم، به ویژه به مرزنشینان با کمک نیروی انتظامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران، تا خدمات بهداشتی و درمانی در این مناطق  ارتقا یابد.

آنچه که در آن جلسه ما عنوان کردیم این بود که دوستان نیازهای خود را اعلام کنند و وزارت بهداشت نیز یک اعتبار ویژه ای را در اختیار آنان قرار می‌دهد و به ازای هر تعداد فردی که خدمات بهداشتی و درمانی فراهم کنند ما هزینه آن را پرداخت می‌کنیم، در حین حال اگر پزشک، پرستار و پیراپزشک هم بخواهند به صورت طرح در اختیارشان قرار می‌دهیم و خوشحال می‌شویم از کمک این دوستان به خصوص در نوار مرز شرق و غرب کشور بهره مند شویم.

علاوه بر این من این پیشنهاد هم کردم که شاید بتوانیم شاخه بهداشت و درمان جهاد سازندگی را در وزارت بهداشت احیا کنیم، زیرا پزشکان، پرستاران و پیراپزشکانی باشند که دوست داشته باشند با تابلو جهاد سازندگی خدمت کنند و یا با هر تابلوی که خودشان دوست داشته باشند هماهنگ کنند، حالا مسئولش رئیس دانشگاه باشد یا رئیس شبکه بهداشتی درمانی منطقه؛ چقدر هم خوب است که اینها یعنی هم بسیج جامعه پزشکی و هم نیروهای مسلح و جهاد سازندگی و یا گروه‌های خیر دیگری که هستند، با هم همکاری کنند.

ممکن است حتی یک بیمارستان خصوصی با تابلوی خودش افرادی را که علاقه مند هستند در مناطق محروم حضور پیدا کنند را گردهم آورد، هم فرصتی ایجاد می‌شود تا کمک‌های خودشان را به مردم ارائه کنند و هم یک آرامشی حاکم خواهد شد و برای خودشان نیز باقی السعاداتی خواهد بود.

تعداد بازدید از این مطلب: 190
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


آشنایی با بسیج

بسمه تعالی

 1-تعریف بسیج

از کلمه «بسیج» در لغت و اصطلاح تعاریف گوناگونی ارائه شده است که برای رعایت اختصار تعاریف زیر ارائه می شود:

تعریف لغوی بسیج:

در فرهنگ های معین، دهخدا و امید ، واژه بسیج به معانی زیر دلالت دارد:

« عزم و اراده – آماده ساختن نیروی نظامی یک کشور برای جنگ – آماده سفر شدن- اسباب و سازمان»

2-تعریف اصطلاحی بسیج

مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای بسیج را به اشکال مختلف توصیف و تبیین کرده اند که به طور نمونه به برخی از آنها اشاره می شود:

«بسیج عبارت است از مجموعه ای که در آن پاکترین انسانها، فداکارترین و آماده بکارترین جوانان کشور در راه اهداف متعالی این ملت و برای به کمال و به خوشبختی رساندن این مردم جمع شده اند».

«بسیج یعنی حضور ناشی از ایمان و اخلاص و انگیزه دینی و ایمان صادقانه در هر میدانی که انسان احساس می کند کارایی و توانایی حضور در آن میدان را داراست. این معنای بسیج است».

در ماده 35 اساسنامه بسیج که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده، عبارتست از:

«کلیه افراد کشور اعم از نظامی و داوطلب که بری دفاع ز نظام جمهوری اسلامی و اهداف انقلاب اسلامی و همچنین کمک به هنگام بلایا و حوادث غیرمترقبه آموزش دیده و سازماندهی می گردد و در زمان جنگ و صلح و مواقع اضطراری بکار می آید»

3-هدف از تشکیل بسیج

هدف از تشکیل بسیج عبارتست از:

«ایجاد توانایی های لازم در کلیه افراد معتقد به قانون اساسی و اهداف انقلاب اسلامی به منظور دفاع از کشور، نظام جمهوری اسلامی و نیز کمک به مردم به هنگام بروز بلای و حوادث غیر مترقبه با هماهنگی مراجع ذیربط».

4-بسیج در قرآن

در آیات متعددی از قرآن کریم به ضرورت بسیج و آمادگی مسلمانان برای مبارزه با دشمنان اشاره شده است که به برخی از انها اشاره می شود:

یا ایها الذین امنوا خذوا حذرکم فانفروا ثبات اوانفروا جمیعا

(ای کسانی که ایمان آورده اید، سلاح جنگ برگیرید و آنگاه دسته، دسته و یا همه به یکبار متفق برای جهاد بیرون روید)

واهدوالهم ما استطعتم من قوه و من رباط الخیل ترهبون به عدوالله و عدوکم

« و شما (ای مومنان) در مقام مبارزه با آن کافران خود را مهیا کنید  تا آن حد که بتوانید از آذوقه و تسلیحات و آلات جنگی و اسبان سواری برای تهدید دشمنان خدا و دشمنان خودتان فراهم سازید».

5-بسیج از دیدگاه امام خمینی(ره)

برخی از فرمایشات حضرت امام خمینی «ره» درباره بسیج عبارتست از:

الف-  «ائمه ما با همان دید الهی که داشتند، می خواستند که این ملتها را با هم بسیج کنند از راههای مختلف، اینها را یک پارچه کنند تا آسیب پذیر نباشند»

ب-   « مملکت اسلامی باید همه اش نظامی باشد و تعلیمات نظامی داشته باشد»

پ-  « اگر دفاع بر همه واجب شد، مقدمات دفاع هم باید عمل شود... اینطور نیست که واجب باشد بر ما که دفاع کنیم و ندانیم چه جور دفاع کنیم»

ت-   « ارتش بیست میلیونی (بسیج) فرمول دفاع همه جانبه از انقلاب اسلامی است»

6-بسیج از دیدگاه مقام معظم رهبری

مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای درباره بسیج فرمایشات متعدد و مفصلی دارند که برای نمونه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

الف-  « اگر بخواهیم انقلاب و کشور بیمه باشد و جمهوری اسلامی آسیب پذیر نباشد باید این شور و شوق، این حرکت عمومی و این بسیج عظیم نیروهای ملت را روز به روز تقویت کنیم»

ب-  « بسیج باید با همان روحیه و شور و قدرت دوران جنگ باقی بماند و جوانان آموزش ببینند و ساماندهی شوند و آمادگی حضور پیدا کنند»

پ-  « در دوران جنگ بسیج مال جنگ است، در دوران پشتیبانی مال پشتیبانی ، در دوران علم مال تحصیل و تدریس و در دوران سازندگی مال سازندگی است»

ت-  «بسیج در جبهه های جنگ، در داخل شهرها و در پایگاه های مقاومت نشان داد که بهترین مدافع انقلاب اسلامی است، حتی دشمنان ما هم به این نکته اعتراف کرده اند»

ث-  « بسیج یعنی حضور بهترین، با نشاط ترین و با ایمان ترین نیروی عظیم ملت در میدان هایی که برای منافع مالی ، برای اهداف والا، کشورشان به آنها نیاز دارد».

7-بسیج در صدر اسلام

اگرچه تاریخ تشکیل بسیج ( به عنوان یک سازمان متشکل از نیروهای مردمی) به بعد از انقلاب اسلامی در ایران مربوط مب شود لیکن قدمت آن به زمان پیامبر (ص) گرامی اسلام و امام علی (ع) بر می گردد. در بدو شکل گیری نظام اسلامی در صدر اسلام، همه مسلمانانی که از توان لازم برای شرکت در جنگ با دشمنان برخوردار بودند، در فراخوان های عمومی که پیش از جنگ با کفار صورت می گرفت، موظف می شدند تا سپاهیان اسلام را یاری دهند. با این فراخوانها و گرد آوردن مسلمانان، لشکر اسلام سازماندهی گردیده و آماده پیکار با دشمنان می شد و پس از شکست در جنگها و بازگشت به خانه و کاشانه خویش، مجددا به انجام کارهای روزمره خویش در هر حرفه ای که در جامعه داشتند می پرداختند. به مرور زمان و با شکل گیری و استقرار بیشتر نظام اسلامی و توسعه روز افزون آن، لشگریان ویژه ای برای حفاظت از حدود و ثغور مسلمین و شرکت در جنگها سازماندهی گردیده و به صورت اختصاصی به انجام وظایف امنیتی و رزمی می پرداختند. با این حال در صورت ضرورت، عموم مردم نیز برای شرکت در جنگها و کمک به سپاهیان اسلام فراخوانده می شدند. شرکت مسلمانان در بسیج عمومی در عرصه های مختلف صورت می پذیرفت که به نمونه هایی از آنها اشاره می شود:

الف-   شرکت در جنگها

در صدر اسلام، اعلان بسیج عمومی برای شرکت داوطلبانه مسلمانان در جنگ در مسجد صورت می گرفت. بدین صورت که موذن در غیر وقت معمول اذان بر بالای مأذنه می رفت و اذان می گفت، این خود پیامی به مردم مسلمان بود که موضوع غیرممنتظره ای در پیش است. لذا دست از کارها می کشیدند و با عجله خود را به مسجد می رساندند.

ب-   ساختن مسجد

پیامبر گرامی اسلام (ص) در بدو هجرت به مدینه، بر آن شدند تا پیش از انجام هرکاری، برای مسلمانان یک مرکز عمومی به نام مسجد بسازند تا کرهای آموزشی، پرورشی، سیاسی و قضایی در آنجا انجام گیرد و معبدی باشد تا مسلمانان در آنجا به هنگام نماز به ذکر خدا و یاد حق بپردازند. تمامی مسلمانان در ساختن مسجد و فراهم کردن وسایل ساختمانی شرکت کردند. حتی رسول خدا(ص) نیز مانند سایر مسلمانان از اطراف سنگ می آورد.

پ-   احداث خندق

در سال پنجم هجرت نیروهای عرب مشکر و یهود، در نبردی که به جنگ احزاب معروف شد بر ضد اسلام بسیج شدند و با تشکیل دادن اتحادیه نظامی نیرومندیريال قریب به یک ماه مدینه را به محاصره در آوردند. سلمان فارسی که با فنون رزمی ایران آشنایی کامل داشت در جلسه شورایی که پیامبر (ص) تشکیل داد پیشنهاد حفر خندق را در نقاط آسیب پذیر داد تا دشمن نتواند از آن نقاط به داخل شهر نفوذ کند. پیشنهاد سلمان به اتفاق آرا تصویب شد و این طرح نقش موثری در صیانت و حفاظت از اسلام و مسلمانان داشت.

اجرای این طرح جز با بسیج عمومی مسلمانان (مهاجرین و انصار) که تعداد آنها بنا به نقل مشهور 3000 نفر بود میسر نمی گردید.

شرکت مسلمانان در بسیج عمومی در زمان پیامبر (ص) امام علی (ع) و ائمه اطهار(ع) جلوه های بسیار زیادی داشته است که برای رعایت اختصار از ذکر آنها خودداری می شود.

*بسیج در برخی کشورهای جهان

مطلعه نحوه سازماندهی و بسیج نظامی در تعدادی از کشورهای جهان که تجربیات موفقی در زمینه استفاده از نیروهای مردمی دارند موجب آشنایی بیشتر ما در این زمینه می شود که به برخی از آنها اشاره می شود:

الف- بسیج عمومی در روسیه (شوروی سابق)

در کشور روسیه، بسیج در زمان جنگ در دو مرحله خدمت نظام وظیفه و سازمان بسیج (احتیاط) صورت می گیرد . آموزش سربازان طی سه مرحله انجام می شود:

1-       بین سنین 9 تا 14 سالگی به صورت داوطلب

2-       در سن 15 سالگی آموزش مقدماتی در مدارس، کارخانجات، مزارع و...

3-       آموزش ابتدای خدمت وظیفه

جوانان روسی در سن 17 سالگی خود را معرفی و ثبت نام می کنند و در سن 18 سالگی به خدمت اعزام می شوند. کلیه افراد روسی پس از خدمت وظیفه وارد مرحله احتیاط می شوند که این وضعیت تا 50 سالگی را شامل می شود. البته در سازمان احتیاط از آندسته زنانی که توانایی جسمی لازم را دارند نیز تا سن 40 سالگی استفاده می شود.

ب- بسیج ملی در سوئیس

در این کشور دفاع از استقلال، آزادی و تمامیت ارضی به نیروهای مردمی واگذار شده است. به طوری که مشارکت در امور دفاعی مردمی از جمله مهمترین اهداف و علائق ملت سوئیس به شمار می آید. این کشور قوانین نظامی و وظیفه ارتش را به نحوی تدوین کرده است تا به جی اینکه فراد مدت پیوسته ای مثلا دو سال در نیروهای مسلح خدمت بکنند این مدت را در زمانی حدود 30 سال طی می کنند و با فراخوانی سال یه سال و دیدن چند هفته آموزش، همواره آنان را در حالت آمادگی نگه می دارند.

در زمینه دفاع غیر نظامی، سوئیس از کارآیی بالایی برخوردار است، خدمت دفاع غیرنظامی برای تمام مردان سالم و توانا (20 تا 60 ساله) اجباری و ارتباطی با دمت نظام وظیه ندارد. پسران از سن 16 سالگی و زنان در این امر بسیج می شوند.

پ- ارتش آزادی بخش مردم چین

نیروهای مسلح مردمی (میلیشا) که چند صد میلیون نفر هستند، از کارگران و کشاورزان بین سنین 16 تا 50 سال تشکیل شده اند. حدود 30 تا 100 میلیون نفر از آنان که بین 18 تا 40 سال دارند، نیروهای اصلی را تشکیل می دهند که نسبت به سایر افراد آموزشهای نسبتا کاملتری می بینند و در هر سال برای گذراندن آموزش مدتی معین زیر نظر ارتش چین قرار می گیرند.

ت- بسیج نظامی در کره شمالی

سازمان ارتش مردمی کشور کره شمالی متشکل از همه افراد (اعم از پیر و جوان و زن و مرد) با ماموریتهای اجتماعی، فرهنگی ، اقتصادی، امنیتی و دفاعی می باشد.در سیستم بسیج نظامی کره شمالی گارد سرخ جوانان در بر گیرنده جوانان 14 تا 16 ساله است که هر سال دو ماه آموزش نظامی می بینند. سربازان پس از خاتمه خدمت سرباطی در قالب واحدهای مستقل رزمی با استعداد 260 نفر سازماندهی می شوند که اعضای این واحد در هر ماه 64 ساعت آموزش می بینند. با افزایش سن اعضای واحد مستقل رزمی، آنها به سازمان ذخیره بزرگتری بنام میلیشای سرخ کره (کارگری- دهقانی) می پیوندند که تا 50 سالگی ذخیره باقی می مانند.

نکته مهم در سازماندهی نیروی انسانی در کره شمالی استفاده از انگیزه های انقلابی، ملی، مادی و اجتماعی به عنوان ضمانت اجرایی حضور مردم در محل خدمت و آموزش است.

در برخورد با متخلفین، به جز تنبیهات و محرومیتها، تحمل فشار روحی و روانی ناشی از انتقاد همگانی و زیر پا گذاردن ارزش و فرهنگ جامعه از پیامدهای تخلف می باشد.

8-بسیج در ایران

نقطه آغاز روند شکل گیری بسیج در یاران، فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) در چهارم آذماه 1358 بود. ایشان در بخشی از سخنانشان فرمودند:

«مملکت اسلامی باید همه اش نظامی باشد و تعلیماتش نظامی باشد. باید ملت ما جوانهایش مجهز باشند به همین جهاز و علاوه بر جهاز دینی و ایمانی که دارند، مجهز به جهازهای مادی و سلاحی هم باشند و یاد گرفته باشند. جوانها را یادشان بدهید، همه جا باید اینطور باشد که یک مملکتی بعد از چند سالی که 20 میلیون جوان دارد، بیست میلیون تفنگدار داشته باشد و یک چنین مملکتی آسیب پذیر نیست و الآن هم الحمدالله آسیب پذیر نیست.»

پس از این فرمان، اقدامات اولیه برای آموزشهای عمومی مورد نساز مردم آغاز شد و آحاد مدم نیز برای شرکت در بسیج عمومی اعلام آمادگی کردند.

به دنبال فرمان امام و تاکیدات ایشان، شورای انقلاب اسلامی در تاریخ 19/4/1359 تشکیل «سازمان بسیج ملی» را تصویب کرد تا این سازمان ضمن آموزش و سازماندهی همه افراد داوطلب، آنان را برای مقابله با هر گونه تهدید و تجاوز داخلی و خارجی آماده نماید.

در دی ماه 1359 با تصویب مجلس شورای اسلامی «سازمان بسیج ملی» به «واحد بسی مستضعفین» تغییر نام داد و در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ادغام شده و فرماندهی آن به سپاه واگذار شد. واحد بسیج مستضعین تا سال 1369 به کار خود ادامه می داد تا اینکه در این سال «نیروی مقاومت بسیج» جایگزین واحد بسیج شد و با ستادی مستقل به عنوان یکی از نیروهای پنجگانه سپاه مسئولیت انجام کلیه امور مربوط به بسیج را به عهده گرفت و هم اکنون نیز به کار خود ادامه می دهد.

9-فرهنگ بسیجی

مقام معظم رهبری، حضرت آیت ا... خامنه ای فرهنگ بسیجی را چنین بیان می کنند:

« فرهنگ بسیجی، فرهنگ معنویت است، فرهنگ شجاعت است، فرهنگ غیرت است، فرهنگ استقلال و آزادگی است. فرهنگ اسیر خواستهای حقیر نشدن است، خواستهای زندگی برای همه مهم است اما آنچه مهمتر است ارمانهاست، ارزشهاست، هدف است، آنها را باید مقدم داشت»

فرهنگ بسیجی نماد رفتاری نیروهای بسیجی است که به دنبال حفظ ارزشهای اسلامی و دینی در جامعه است. ارزشهای حاکم بر جامعه اسلامی حاصل تلاش، مجاهدت، ایثار و از خود گذشتگی مجاهدان به ویژه بسیجیان در صحنه های اجتماع و دفاعی است.

10-ویژگی های بسیجی

مهمترین ویژگی های یک بسیجی عبارتند از:

الف- ایمان به خدا:

بسیجی ایمان به خدا دارد، در مقابل او خاضع و خاشع است، عشق به خدا دارد، کارها را برای ارضای خدا انجام می دهد و رفتارهایش رنگ خدایی دارد.

ایمان به خدا مهمترین ویژگی بسیجی است. ایمان به خدا منشا سایر ویژگی های بسیجیان است و تبعا اگر این ویژگی نباشد ایثار و از خود گذشتگی بسیجی مفهومی ندارد.

حضرت امام خمینی(ره) می فرمایند:

« باید جوانان ما بدانند تا معنویت و عقیده به توحید و معاد در کسی نباشد، محال است از خود بگذرد و در فکر امت باشد»

ب - تقوی الهی:

 تقوی در اصطلاح دینی به معنای خویشتن داری از انجام گناه و مبادرت به انجام واجبات است. خداوند متعال در آیه 194 سوره بقره می فرمایند: «پرهیزکار باشید و بدانید خداوند با پرهیزکاران است». امام صادق (ع) نیز می فرمایند « تقوی آن است که خداوند تو را در جی که امر کرده است غایب نبیند و در جایی که نهی کرده است مشاهده نکند»

تقوی یکی از اصلی ترین ویژگی های هر بسیجی است و خداوند متعال و اولیای الهای به رعایت آن دستور اکید داده اند.

پ- ایثار و از خود گذشتگی

بسیجی بر آورده ساختن نیازهای جامعه و سایر افراد را بر خواست خود ترجیح می دهد. او با قصد تحصیل خداوند متعال همه چیز خود را در طبق اخلاص نهاده و بدون هر گونه توقعی در عرصه های نیاز جامعه باجدیت و تلاش حاضر می شود

ت- شجاعت و دلاوری:

حضور همه جانبه در صحنه های دشوار و سخت مبارزه با دشمنان و قرار گرفتن در برابر تهدیدهای همه جانبه آنان ویژگی بارز دیگر بسیجی است. شجاع کسی است که در راه حفظ ارزشها، جرأت و جسارت برخورد با برخی از عوامل دشمن را دارد.اگر شجاعت به یک فرهنگ عمومی در جامعه ما تبدیل شود و همه آحاد مردم صلابت و شهامت گام نهادن در راه دفاع از اسلام و ارزشهای دینی را داشته باشند، بدون شک کشور اسلامی از هر خطری مصون خواهد ماند.

ث- پیروی از ولایت فقیه:

سازمان بسیج تحت امر فرماندهی کل قوا و ولی فقیه است و بسیجی نیز خود را تابع محض ولی فقیه می داند و حرکت خود در عرصه های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، نظامی را بر محوریت رهنمودهای ایشان تنظیم می کند. در حقیقت رهنمودهای مقام معظم ولایت فقیه همانند محوری است که بسیجی همه اقدامات و رفتارهای اجتماعی خود را با آن هماهنگ می کند.

برخی دیگر از ویژگی های بسیجی عبارتند از:

ج-   صبر و بردباری

چ-   ساده زیستی

ح-   تواضع

خ-   شهادت طلبی

د-        دشمن ستیزی

ذ-        خوش اخلاقی و مهربانی با دیگران

ر-        برخورداری از دانش و تخصص

ز-        پویایی و نوآوری

ژ-        غیرت دینی

نکته قابل توجه در خصوص ویژگی های بسیجی این است که این ویژگی ها متعلق به یک بسیجی کامل و در اوج قله بسیج است، بنابراین نمی توان گفت فقط آنانی که همه این ویژگی ها را در حد کمال دارند «بسیجی اند» بلکه بسیجی ها باید تلاش کنند به هر میزانی که این ویژگی ها را دارند، آنرا افزایش دهند.

مقام معظم رهبری خطاب به فرماندهان بسیج می فرمایند:

« همه این جوانانی که شما در خیابان می بینید که مشغول زندگی اند و دنبال کار خودشان اند، باید در دلتان آنها را یک بسیجی بالقوه فرض کنید و بسیج شوید برای اینکه آنها را جذب کنید».

11-وظایف کلی نیرو مقاومت بسیج

الف-  جذب آحاد مردم از تمامی اقشار و اصناف از قبیل کارگران کشاوران، دانش آموزان، دانشجویان، طلاب، زنان، عشایر، کارمندان و... به منظور تشکیل ارتش بیست میلیونی از طریق ایجاد رده های مقاومت بسیج در مساجد، ادارات ، مدارس، دانشگاه ها و ... با بهره گیری از همکاری دولت و نهادهای انقلاب اسلامی و سایر موسسه ها و اصناف.

ب-   آموزش نظامی اعضای بسیج

پ-   آموزش عقیدتی- سیاسی اعضای بسیج

ت-   سازماندهی اعضای بسیج و ایجاد آمادگی در آنان برای مقاومت مردمی و دفاع از کوی و برزن

ث-  تامین و پشتیبانی نیروی زمینی و سایر نیروها و سازمانهای تابعه سپاه از نظر نیروی بسیجی برابر طرح مصوب ستاد مشترک سپاه.

ج-  کمک و همکاری با نیروی زمینی در مناطق بحرانی از طریق تحت کنترل عملیاتی یا تحت امر قرار دادن تشکیلات و واحدهای نیروهای مقاومت درمناطق یاد شده بنا به دستور.

چ-  عضویت در شورای امنیت کشور و شورای تامین استانها و شهرستانها و همکاری با نیروی انتظامی در برقراری نظم و امنیت و حاکمیت قانون در کشور.

ح-  همکاری با دولت با بهره گیری از بکارگیری نیروهای بسیجی سازمان یافته در فعالیتهای امدادی، اجتماعی، عمرانی و خدماتی به نحوی که به آمادگی رزمی آنان لطمه ای وارد نشود بنا به دستور.

خ-  کمک به آموزش و سازماندهی مردم برای انجام خدمات امداد و نجات به هنگام حملات موشکی، شیمیایی و سوانح طبیعی مانند سیل و زلزله بنا به درخواست دولت (به مقداری که به آمادگی رزمی بسیج لطمه نخورد)

د-  شرکت در فعالیتهای پشتیبانی جنگ شامل جذب و هدایت کمکهای مردمی به منظور پشتیبانی از جبهه های جنگ.

ذ-  انجام امور کارکنان بسیجی، برنامه های انصار المجاهدین و تلاش و پیگیری برای کسب و ایجاد تسهیلات برای ارائه خدمات به بسیجیان.

12-پایگاه مقاومت

با توجه به اینکه عموم افراد بسیی بیشتر با این بخش از سازمان بسیج در ارتباط هستند ذیلا به معرفی بیشتر پایگاه مقاومت می پردازیم:

«ماموریت» پایگاه مقاومت بسیج عبارتست از:

جذب،آموزش آحاد مردم، سازماندهی و بکارگیری نیروهای بسیجی برای دفاع از کوی و برزن به هنگام بحران و حوادث غیرمترقبه از طریق گروه های مقاومت بسیج.

مهمترین وظایف پایگاه مقاومت بسیج به شرح زیر است:

الف-   اداره و هدایت گروه های مقاومت محلی تحت امر و نظارت بر حسن اجرای وظایف آنها.

ب-   جذب و پذیرش اعضای عادی و فعال و کمک به تحقیقات و ارزشیابی اعضای ویژه بسیج.

پ-  انجام فعالیتهای امر به معروف و نهی از منکر در مرحله زبانی و برنامه های ارشادی و گزارش جزائم مشهود و اقدام قانونی بنا به دستور و مجوز رده بالاتر.

ت-برقراری ایست و بازرسی و گشت، مطابق دستورالعمل های مربوطه با هماهنگی رده ما فوق.

ث-امداد و کمک رسانی به مردم و همکاری با سازمانهای امدادی در محدوده تحت پوشش به هنگام بروز بلایا و حوادث غیرمترقبه

ج-برگزاری کلاسهای آموزش نظامی و عقیدتی – سیاسی، امداد و نجات، امر به معروف و نهای از منکر برای اعضا

چ-حفظ و ارتقای روحیه بسیجیان با انجام فعالیتهای گوناگون فرهنگی و ورزشی.

ح-تشکیل کلاسهای آموزشی جهت تقویت بنیه علمی و ارتقای سطح تحصیلی و تخصصی اعضای بسیج و افزایش مهارتهای آنان.

خ-تشکیل تیم ها و گروه های ورزشی و برگزاری مسابقه در رشته های مختلف

د- انجام فعالیت های قرآنی از طریق تشکیل دارالقرآن در کانون فرهنگی ، ورزشی بسیج.

 

 

13-عرصه های فعالیت بسیج

*مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای «مدظله العالی» در تعریف بسیج می فرمایند:

« بسیج عبارتست از مجموعه ای که در آن پاکترین انسانها، فداکارترین و آماده به کارترین جوانان کشور در راه اهداف عالی این ملت و برای به کمال رسانیدن و به خوشبختی رسانیدن این کشور جمع شده اند.... بسیج یعنی حضور در همه میدانهایی که از انسان در آن میدان یک کاری می طلبند».

رهبر معظم انقلاب اسلامی در رابطه با ضرورت حضور بسیج در عرصه های مختلف می فرمایند:

« در دوران جنگ بسیج مال جنگ است، در دوران پشتیبانی مل پشتیبنی و در دوران علم مال تحصیل و تدریس و در دوران سازندگی سال سازندگی است» ایشان در جای دیگری می فرمایند:

«بسیج به معنای حضور شجاعانه، فداکارانه، مخلصانه انسانهای پیشگام در تمامی عرصه های مورد نساز نظام اسلامی و کشور است»

با توجه به تعریف فوق، بسیجیان باید در عرصه هایی که پیشرفت کشو و حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی در آن است حاضر شوند.

گاهی کشور نیاز به حضور بسیجیان در میادین رزم بری مقابله با متجاوزین دارد، زمانی سازندگی و پیشرفت اصلی ترین نیاز کشور است، برخی اوقات نمایش اقتدار و وحدت ملی نیازمند حضور در صحنه های اجتماعی بسیجیان است و...

بر همین اساس عرصه های عمده فعالیت بسیجیان به شرح ذیل تعیین شده است:

الف-   دفاع در برابر تهاجم بیگانگان

ب-   حفظ امنیت داخلی

پ-   سازندگی

ت-   فرهنگی- اجتماعی

ث-   علمی

ج-   امداد و نجات

*دفاع در برابر تهاجم بیگانگان:

شاید بتوان مهمترین عرصه فعالیت بسیج را عرصه دفاع نظامی در مقابل متجاوزین به کشور اسلامی تلقی کرد. دشمنان به بهانه های مختلف همیشه در صدد بوده و هستند تا تمامیت ارضی کشور را خدشه دار سازند به همین جهت برای مقابله با تهدیدهای دشمنان کلیه انسانهای متدین و وطن دوست در قالب بسیج سازماندهی شده و در مواقع لزوم با حضور در جبهه های جنگ و در کنار نیروی مسلح، از کشور دفاع می نمایند.

به عنوان مثال می توان به حضور حماسی و تعیین کننده بسیجیان در طول هشت سال دفاع مقدس علیه رژیم متجاوز عراق اشاره نمود.

* حفظ امنیت داخلی:

زمانی که دشمنان خارجی در مرزهای کشور با انسانهایی رزمنده و شجاع مواجه شده و نتوانند کشور را تهدید کنند، برای تحقق هدفهای خود، عواملی را در داخل سازماندهی کرده و به مقابله با نظام اسلامی وادار می کنند تا با اقدامات آشوب طلبانه و تروریستی در داخل شهرها و روستاها امنیت و اقتدار کشور را به خطر اندازند. در چنین شرایطی نیروهای بسیجی بر اساس ضوابط مشخصی به کمک نیروهای انتظامی و نظامی شتافته و آشوبها و بحرانهای داخلی را مهار می کنند.

*عرصه سازندگی:

بسیج با ثبت نام از افراد داوطلب و علاقه مند، آنها را برای شرکت در فعالیتهای سازندگی سازماندهی کرده و توان آنان را در جهت سازندگی کشور هدایت می کند.

14-برخی از هدفهای بسیج در عرصه سازندگی عبارت است از:

الف-   آشنا ساختن نوجوانان و جوانان با زمینه های اشتغال.

ب-   غنی سازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان

پ-  کمک به افراد و اقشار نیازمند بخصوص ساکنین مناطق محروم و روستاها از طریق شرکت در فعالیتهای عمرانی مربوط به آنان.

از جمله عرصه های حضور بسیجیان در سازندگی کشور می توان به مشارکت آنان در فعالیتهای  مربوط به عمران (نظیر خانه سازی، مدرسه سازی در روستاها، راهسازی، سد سازی، لوله کشی آب، برق کشی و...) فعالیتهای درختکاری، لایروبی، واکسیناسیون دام و طیور و جمع آوری آمار و اطلاعات مورد نیاز اشاره نمود.

* عرصه فرهنگی- اجتماعی:

دشمنان انقلاب و ایران اسلامی پس از آنکه از طریق ایجاد آشوبهای داخلی، ترور شخیتهای اصلی انقلاب ، کودتای نظامی، بمب گذاری، تحمیل جنگ هشت ساله علیه ایران و... نتوانستند آسیبی جدی به ایران اسلامی برسانند و در هر جهه ای که وارد شدند خود را جوانهایی مومن، شجاع و ایثار گر روبرو دیدند، بر آن شده اند تا عناصر اصلی تضمین کننده پیروزی مسلمانان، یعنی ایمان اسلامی، وحدت کلمه و روحیه انقلابی را در آنان تضعیف نموده و از این طریق به هدفهای شوم خود که  شکست جمهوری اسلامی است نائل شوند.

در چنین شرایطی بسیجیان باید بطور همزمان به اشکال مختلف در عرصه فرهنگی با دشمنان مقابله کنند که از جمله می توان به تلاش در جهت افزایش آگاهی های دینی، تقویت ایمان و افزایش بصیرت و تیزبینی در مسائل سیاسی و اجتماعی، خنثی نمودن شایعات و ترفندهای تبلیغاتی دشمن، امر به معروف و نهی از منکر، تلاش برای تولید آثار فرهنگی و مطبوعاتی در جهت دفاع از دستاوردهای انقلاب و ارزشهای اسلامی و مقابله با توطئه های دشمنان و.. اشاره نمود.

*عرصه علمی:

یکی از مهمترین نیازهای کشور در دوران سازندگی، توسعه علمی و دسترسی به آخرین یافته های علمی و پژوهشی جهان و همچنین تولید علم می باشد. از آنجا که رشد علوم و فنون در کشورها مانع مهمی برای ادامه سلطه کشورهای استکباری است فلذا این کشورها همیشه تلاش می کنند تا کشورهای دیگر را از دستیابی به یافته های جدید علمی و فنی محروم کنند.

در چنین شرایطی یکی از مهمترین وظایف بسیجیان تلاش برای حضور موثر در عرصه علمی کشور است. علاوه بر تلاش آحاد بسیجیان در این عره، تشکیلات بسیج نیز با تشکیل انجمن های علمی برای دانشجویان و دانش آموزان و تشویق و حمایت از آنان، زمینه تلاش موثر بسیجیان در عرصه علمی را فراهم می کند. برخی از اقدامات بسیج در این زمینه عبارتند از:

الف)تشکیل انجمن های علمی دانشجویی و دانش آموزی

ب)شناسایی و تشویق دانشجویان، طلاب و دانش آموزان ممتاز کشور

پ) ارائه خدمات آموزشی ویژه به دانش آموزان ممتاز بسیجی برای شرکت در المپیادهای علمی کشور.

ت) حمایت از محققین و مبتکرین بسیجی.

* عرصه امداد رسانی و بهداشت:

یکی از وظایف بسیج کمک به امداد و نجات مصدومین در سوانح طبیعی و شرایط جنگی است. به همین منظور نیروی مقاومت بسیج با برنامه ریزی و ارائه آموزشهای مورد نیاز عموم مردم در این خصوص، آمادگی های لازم برای مواجهه مطلوب با این حوادث را در آنان ایجاد می کند، علاوه بر آن در مواقع بروز حوادث غیرمترقبه نظیر سیل و زلزله، نیروهای سازماندهی شده بسیجی در قالب گردانهای امداد و نجات و دسته های امدادی بسیج دانش آموزی در دسترس ترین و مطمئن تیرین امداد رسانانی هستند که بلافاصله در محل حادثه به کمک مصدومین می شتابند.

یکی دیگر از قابلیتهای تشکیلات بسیج کمک به توسعه بداشت در جامعه است که در همین راستا اجرای موفقیت آمیز واکسیناسیون فلج اطفال در سال الف37الف توسط بسیج نمونه ای از حضور موفق بسیج در این عرصه می باشد.

15-انواع عضویت های بسیج:

* بسیج عادی: به عموم قشرهای معتقد به قانون اساسی جمهوری اسلامی و اهداف انقلاب اسلامی اطلاق می شود که پس از گذرانیدن دوره آموزش عمومی به خدمت ارتش بیست میلیونی در می آیند و سازماندهی می شوند.

* بسیج فعال: آندسته از بسیجیان عادی داوطلب هستند که دراای شرایط لازم برای تبدیل عضویت به فعال می باشند و پس از گذرانیدن دوره های آموزشی سازماندهی می گردند و ضمن شرکت در برنامه های حفظ انسجام در انجام ماموریتهای محوله با سپاه همکاری می کنند.

*بسیج ویژه(پاسدار افتخاری): اعضایی هستند که صلاحیت های یک پاسدار را دار می باشند و پس از گذرانیدن دوره های آموزشی مطرح شده در قانون مقررات استخدامی سپاه سازماندهی و متعهد می شوند تا به هنگام نیاز به صورت تمام وقت در اختیار سپاه قرار گیرند.

16-شرایط جذب و عضویت عادی بسیج:

الف)   اعتقاد به قانون اساسی جمهوری اسلامی و اهداف انقلاب اسلامی

ب)   داشتن حداقل الفالف سال سن

ج)   برخورداری از سلامت جسمی و روانی

17-شرایط جذب و عضویت فعال بسیج:

الف-   داشتن حداقل الف5 سال سن.

ب-   سابقه حداقل 6 ماه فعالیت و همکاری با عضویت عادی در بسیج.

پ-   گذرانیدن دوره آموزش مقدماتی بسیج

ت-   آمادگی لازم برای حضور در برنامه ها و ماموریتهای مصوب و ابلاغی

ث-   نداشتن سابقه سوء امنیتی و مکتبی.

با توجه به اینکه عموم بسیجیان در قالب عضویتهای عادی و فعال جذب می شوند برای رعایت اختصار از ذکر شرایط جذب بسیجی ویژه خودداری می شود، لذا بسیجیان مشمول عضویت ویژه برای اطلاع از شرایط جذب می توانند به حوزه ها و نواحی مقاومت بسیج مراجعه نمایند.

 

ان شاء الله که استفاده ی لازم را از این کتاب برده باشید

منبع : کتاب آشنایی با بسیج - چاپ دهم

تعداد بازدید از این مطلب: 221
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


امنیت اجتماعی چیست

جوامع در حال گذار جوامعی هستند که به دلیل تغییرات متنوع و متعدد معمولا با تضادهای مختلف در ساختارها و زیرساختارهای اقتصادی،  سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مواجهند. عدم تطابق و رشد ناهماهنگ عناصر مادی و غیرمادی فرهنگ در این جوامع، موانع و مشکلاتی را در سازگاری اجتماعی برای آن ها به وجود آورده است. در چنین جوامعی افراد به سختی و به زحمت می توانند خود را با محیط سازگار و با تغییرات و دگرگونی های تازه و سریع همراه کنند و لذا از این حیث دارای تاخرهای فرهنگی، بی هنجاری و ناهنجاری، کشاکش های مختلف اجتماعی، از خودبیگانگی و در سطحی وسیع تر، بی سازمانی و از هم گسیختگی اجتماعی هستند. این بی نظمی ها و بی سازمانی ها منجر به عدم تعادل و ثبات اجتماعی در مقاطع مختلف زمانی و افزایش آسیب پذیری ها و تحمیل بحران های مختلف اجتماعی شده است که در صورت عدم توجه و برنامه ریزی صحیح می تواند نه تنها امنیت ملی- اجتماعی که امنیت وجودی و هستی شناختی آن ها را با تهدیدی جدی مواجه کند.

در تعریف جامعه شناسانه، مقوله تهدید اجتماعی در برابر امنیت اجتماعی قرار می‌گیرد. آن‌چه که در یک کشور در حال گذار از سنت به مدرنیسم می‌تواند جنبه تهدید داخلی قلمداد شود قطعا در حوزه اجتماع تعریف می‌شود. تهدید اجتماعی می‌تواند با هدف‌گذاری خارجی نیز همراه باشد اما عوامل آن ریشه در داخل یک کشور دارد.

برای از بین بردن سرمایه‌های اجتماعی یک کشور نیاز به برنامه‌ریزی نظامی نیست بلکه همان‌طور که تحدید نسل خود می‌تواند عاملی برای از بین بردن سرمایه‌های آینده یک کشور شود، تهدیدات اجتماعی نیز توان نابود سازی سرمایه‌های اجتماعی یک کشور را داراست.

ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه و گذار از مرحله سنتی به مدرنیسم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با تغییرات و دگرگونی های سریع و وسیعی در ساختارهای اصلی خود به خصوص ساختار فرهنگی و اجتماعی مواجه بوده است. در نتیجه این تغییرات شتاب آلود و تاخرساختاری موجود در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آسیب ها و تهدیدات اجتماعی متنوعی بر جامعه ایران تحمیل شده است. به طوری که طبق گزارشات سازمان بهزیستی کشور طی سال های اخیر به طور متوسط هر سال 15درصد ضریب رشد آسیب های اجتماعی در کشور را داشته ایم. آسیب ها و تهدیداتی از قبیل بیکاری، بحران هویت، فرسایش سرمایه اجتماعی، خودکشی، افزایش جرائم جنسی و روسپیگری، دختران فراری، کودکان خیابانی، فرارمغزها، فقر، شکاف طبقاتی، نابرابری، بی عدالتی اجتماعی، فساد مالی و اداری، رشوه و ارتشا، قاچاق انسان، خشونت و پرخاش گری، طلاق، اعتیاد، جرائم و انحراف های اجتماعی، تمایز نسلی، از خودبیگانگی و سرگشتگی فرهنگی، عدم وجدان اخلاق و تعهد کاری، مهاجرت روستا به شهر و حاشیه نشینی.

"بر اساس آمار سازمان ثبت احوال کشور، در سه ماهه نخست امسال ۱۲ هزار و ۴۴۲ مورد واقعه طلاق در کل کشور به ثبت رسیده که در این میان، تهران با ۲ هزار و ۱۹۲ مورد طلاق رکوردار این واقعه است."3 این یکی از مصادیق بارز تهدید اجتماعی است.

رسانه‌های ما در سال‌های گذشته مواردی نظیر آسیب‌های اجتماعی، شکاف طبقاتی و ... را خواسته یا ناخواسته به صورت ملموسی مورد توجه خود قرار داده‌اند و به درستی در جهت آگاهی بخشی به لایه‌های مختلف قشری و آماری جامعه عمل کرده‌اند. اما آن چه که مورد توجه قرار نگرفته مساله مهم"امنیت اجتماعی" در برابر تهدیدات اجتماعی است.

طلاق، دزدی، فقر، تبعیض، ناعدالتی و غیره همگی در سال‌های ابتدایی دهه 70 برای کشور ما تهدید اجتماعی محسوب می‌شدند اما این موارد سال‌هاست که از مرحله تهدید خارج شده‌اند.

آمار بالای سقط جنین در کشور ما که ماه‌گذشته صدای رئیس محترم مجلس شورای اسلامی را هم بلند کرد از همین موارد است. این در حالی است که خیلی دیر آژیر قرمز اورژانس‌های اجتماعی بلند شدند.
اینکه چه باید کرد و چه کسانی و ارگان‌هایی وظیفه دارند امنیت اجتماعی را به کشور بازگردانند سوالی است پرتکرار اما قطعا نه بی‌جواب.

رهبر معظم انقلاب که از سال گذشته مساله تحدید نسل را در کشور مطرح کردند و از آن به عنوان یک آسیب اجتماعی برای آینده خبر دادند، در ماه‌های اخیر نکته دیگری را مورد اشاره قرار دادند که به مانند گذشته آینده‌نگری به جای ایشان را حکایت کرد.

تاکید بر ترکیب"امنیت اجتماعی" در تمدید حکم رئیس محترم قوه‌قضائیه توسط حضرت آقا و توجه ویژه به امر پیشگیری از وقوع جرم در متن این حکم چراغ راهی است که می‌بایست به عنوان راهبرد در اهم برنامه‌ها و سیاست‌های کلان کشور قرار گیرد.

"...و از همه مهمتر ایجاد امنیت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم با معاضدت دستگاه های مسئول، در پرتو اغتنام از فرصت های پرشتاب، خواهد توانست توقع شکوفائی و جهش در قوه قضائیه و تحقق اصول مربوط در قانون اساسی را برآورده سازد و تحقق قضای اسلامی و اجرای عدالت به معنای واقعی و جلب رضایت پروردگار متعال را به عمل نزدیک کند، باذن الله تعالی."

مرحله قبل از وقوع جرم که همان ایجاد امنیت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم است با همکاری دستگاه‌های مسئول اجرایی و مقننه طبق فرموده حضرت آقا موجبات:

-شکوفایی و جهش در قوه قضائیه
-تحقق اصول مربوط در قانون اساسی
-تحقق قضای اسلامی
-اجرای عدالت به معنای واقعی
و جلب رضایتی پروردگار متعال را فراهم می کند.

اینکه رهبر معظم انقلاب از همه مهمتر ایجاد امنیت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم را مورد تاکید قرار می دهند و نقطه شکوفایی قوه قضائیه را در همین امر می بینند یعنی به صورت همزمان باید به سمت تقویت و به کارگیری دستگاه های اجتماعی مرتبط با این مقوله رفت، اینکه با در اختیار گرفتن ابتکار عمل، نسبت به شناخت جامعه، آسیب های پیش رو در سال های آینده از افزایش جرم جلوگیری کرده و بهداشت جامعه را ایجاد کرد.

قطعا می توان گفت سرمایه گذاری نظام و قوا در مقوله پیشگیری و فرهنگ سازی باعث می شود تا مهمترین سرمایه یک کشور که منابع انسانی آن هستند حفظ شوند. اما در کشور ایران اسلامی نیز برای"تحقق عدالت و قضای اسلامی" همان طور که رهبری عزیز اشاره داشتند مهمترین فعالیت بسط دادن دادگاه ها نیست بلکه تمرکز کردن بر روی مساله قبل از وقوع جرم است، اینکه چه کار باید کرد تا از اعتیاد، دزدی، جرایم رایانه ای، فحشا و غیره در مرحله قبل از ارتکاب جلوگیری به عمل آید؟ برای این کار لازم است تا تمام دستگاه های متولی فرهنگ گرد هم آیند و قوه قضائیه را در این راه همیاری کنند.

در این رابطه بیشتر بخوانید: http://www.tabnak.ir/fa/news/436451/%D8%A7%D9%85%D9%86%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D8%AC%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%B9%DB%8C-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA © www.tabnak.ir

تعداد بازدید از این مطلب: 212
موضوعات مرتبط: امنیت پایدار , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


امنيت انساني چيست و چه ارتباطي با امنيت ملي دارد؟

 

نويسنده: عباس جعفري دولت آبادي*
برگرفته از: دادسراي عمومي و انقلاب تهران

 

امنيت انساني، دور بودن از همه تهديدهايي است كه بقاي انساني، زندگي روزمره
و شخصيت او را به مخاطره مي اندازد. تهديدهايي از قبيل تخريب محيط زيست،
نقض حقوق بشر، جرائم سـازمان يافته، قاچـاق مواد مخدر و تـلاش مـستمر براي
مـبارزه با اين تهديدها جزيي از فرآيند امنيت انساني است. ايده امنيت
انساني در دهه 1990 طرح شد، لذا عدم ورود چنين اصطلاحي در ادبيات قانون
گذاري كشور و قانون اساسي (1358) بديهي به نظر مي رسد
اصطلاح امنيت ملي به پيـدايش دولت هاي ملي كه با از ميان رفتن حكومـت هاي
ملوك الطـوايفي، رشد سرمـايه داري، تشـكيل حكومت هاي مردمي در اروپا و سقوط
امپراتوري هاي بزرگ شكل گرفتند، بازمي گردد. امنيت ملي از تركيب دو واژه
«امنيت» و «ملي» مفهوم جديدي است كه به طور عمده بر تهديدهاي نظامي عليه
دولت ها استوار است. بعـد از جنـگ جـهاني دوم امنـيت ملي چـند بـعدي شد و
جنـبه هاي نـظامي، سـياسي، اجتمـاعي، اقتـصادي و زيست محيطي را دربرگرفت.
با وقوع جنگ هاي جهاني اول و دوم، نقش روزافزون اقتصاد در هدايت ماشين جنگي
دولت ها آشكار شد و توانايي اقتصادي دولت ها در جنگ به عنوان بخشي از ابعاد
امنيت ملي كشورها مورد توجه قرار گرفـت. باري بوزان معتقد اسـت: «امنـيت
ملي از لحاظ مفـهومي، ضعيف و از نظر تعريف مبهم ولي از نظر سياسي قدرتمند
باقي مانده است.» (ماندل: 1379، ص40)
در تعريف امنيت ملي اختلاف نظر است. اين اصطلاح در دايره المعارف علوم
اجتماعي «توان يك ملت در حفظ ارزش هاي داخلي از تهديدات خارجي» تعريف شده
است (ترابي، 1379، ص179) و در تعريف ديگري آمده است: «امنيت ملي، يعني دست
يابي به شرايطي كه به يك كشور امكان مي دهد از تهديدهاي بالقوه يا بالفعل
خارجي و نفوذ سياسي و اقتصادي بيگانه در امان باشد و در راه پيشبرد امر
توسعه اقتصادي، اجتماعي و انساني و تامين وحدت و موجوديت كشور و رفاه عامه،
فارغ از مداخله بيگانه گام بردارد. (روشندل: 1384، ص13)

*تهديدهاي راجع به امنيت ملي*
ريچارد اولمان درباره اين گونه تهديدها معتقد است: «تهديد نسبت به امنيت
ملي عبارت از يك عمل يا يك سلسله حوادث است كه طي زمان كم يا بيش كوتاه
كيفيت زندگي ساكنان يك كشور را شـديدا تهديد مي كند يا دامـنه اختيار يك
حكـومت يا كـشور يا واحدهاي خصوصي متعلق به يك كشور را در انتخاب سياست
مقتضي به شدت به مخاطره مي اندازد.» (پيشين: ص137) با توجه به عوامل موثر
در امنيت ملي يعني سرزمين، جمعيت و نظام سياسي برخي نويسندگان مولفه هاي
امنيت ملي را به شرح ذيل احصا كرده اند:
- حفظ جان مردم
- حفظ تماميت ارضي
- حفظ سيستم اقتصادي و سيـاسي (اجتماعي، فرهنگي و زيست محيطي)
- حفـظ استـقلال و حاكميـت كشـور (ناجـي راد: 1387، ص144) و عـده يي ديگر
تهديـدهاي امنـيت ملي را به داخـلي و خارجي تقسـيم كرده و بـراي تهديـدهاي
داخلي بيسـت قلمـرو و براي تـهديدهاي خـارجي دوازده مـصداق ذكر كـرده اند.
(زارعـي: 1384، ص190) به طور مثال از تحريـكات استقـلال طلبانه قومي و
ادعـاهاي مرزي، آشوب ها و اقدام هاي براندازانه عليه حكومت، بحران هويت و
شيوع برخي جرائم مانند قاچاق گسترده مواد مخدر، مي توان به ترتيب به عنوان
تهديدهايي عليه تماميت ارضي، نظام سياسي و جامعه نام برد. برخي نيز با
تقسيم تهديدهاي امنيت ملي به داخلي و خارجي، از تهاجم نظامي، مداخله نظامي
براي كمك به شورشيان و مخالفان داخلي، توطئه يا دسيسه براي نفوذ و تدارك
كودتا، براندازي با حمايت از افراد و گروه هاي ناراضي عليه حكومت مستقر،
عمليات پنهان سياسي (تطميع دولت مردان، فعاليت تبليغي مخفي و ترور رهبران
كشور) و تبليغات خارجي عليه حكومت، به عنوان تهـديدهاي خارجي عليه امنيـت
ملي نام برده و اسـتفاده از جنگ چريكي، تهـديدهاي اقتصـادي، اجتمـاعي و
درگيري هاي قومي را به عنوان تهديدهاي داخلي عليه امنيت ملي ذكر كرده اند.
(روشندل: همان، صص158-138)
در مقام نتيـجه گيري بايد گفـت تهـديدهاي امنيت ملي به تهديدهاي سياسي،
اقتصادي، اجتماعي، نظامي و محيط زيست قابل تقسيم است كه جوهره همه آنها
صيانت از كشور در قبال خطرات و تهديدهاي اساسي نسبت به سرزمين، جمعيت و
نظام سياسي است.

*پيشينه و مفهوم امنيت انساني*
در سال 1994 اصطلاح امنيت انساني از سوي «محبوب الحق» ديپلمات فقيد
پاكستاني در گزارش توسعه انساني برنامه عمران ملل متحد با تاكيد بر رهايي
از نياز و ترس به عنوان راه حل رفع ناامني در جهان مطرح شد و متعاقبا در
سياست خارجي برخي دولت ها مورد توجه قرار گرفت. براي مثال در سال 1999
وزراي خارجه كشورهاي گروه هشت اعلام كردند «مصمم اند تا با علل اساسي
تهديدهاي چندجانبه نسبت به امنيت انساني به مبارزه برخيزند.» (بحراني:
1383، ص776)
با پايان يافتن جنگ سرد و فروپاشي شوروي سابق و طرح مباحث جديد در زمينه
امنيت پژوهي، ايده امنيت انساني از پيوند دو حوزه توسعه و امنيت شكل گرفت.
در سال 1994 اين ايده با انتشار گزارش سازمان ملل متحد درباره برنامه
توسعه، مورد توجه بيشتر كارشناسان سياسي و اقتصادي قرار گرفت. امنيت انساني
با ويژگي هاي «جهانشمولي»، «بازدارندگي» و «انسان محوري» تهديدات معطوف به
امنيـت انسـان ها را در هفـت دستـه : فرد، جامعه، سيـاست، اقتـصاد، غذا،
بهداشت و محيط زيست، طبقه بندي كرده است. (پيشين: ص779) ايده امنيت انساني
براي رفع مشكلات و تنگناهاي مربوط به محور بودن دولت در مفهوم امنيت مطرح
شد، زيرا دولت از يك سو، سنگ بناي امنيت انساني است و از سوي ديگر يكي از
بزرگ ترين منابع ناامني محسوب مي شود. (غرايان زندي: 1387، ص577)
تفـاوت امنيـت ملي با امنيـت انسـاني را مي توان در چـهار حوزه : مرجع،
گستره ، بازيگران و ابزارها مورد بررسي قرار داد. امنيت انساني، انسان محور
است در حالي كه امنيت ملي، دولت محور است. امنيت ملي درصدد حمايت از قلمرو
دولت در برابر تهديدهاي داخلي و خارجي است، اما امنيت انساني از طيف وسيعي
از تهديدها مانند آلودگي محيط زيست، فقر، بيماري هاي عفوني و نظاير آن
حمايت مي كند. دولت در حوزه امنيت ملي، بازيگر اصلي است اما در امنيت
انساني مشاركت وسيع بازيگران مطرح است. امنيت ملي بر توان نظامي استوار است
و امنيت انساني بر توانمندسازي، حفاظت، رفع مخاطرات و جبران خسارات تاكيد
دارد. در تحليل نهايي، امنيت انساني، كودكي است كه نمي ميرد، بيماري اي است
كه شيوع نمي يابد، شغلي است كه از دست نمي رود و تنش قومي است كه به خشونت
كشيده نمي شود. (قاسمي: 1384، ص822)
درباره تعريف امنيت انساني اختلاف نظر وجود دارد كه به برخي از آنها اشاره
مي شود:
- امنيت انساني، دور بودن از همه تهديدهايي است كه بقاي انساني، زندگي
روزمره و شخصيت او را به مخاطره مي اندازد. تهديدهايي از قبيل تخريب محيط
زيست، نقض حقوق بشر، جرائم سـازمان يافته، قاچـاق مواد مخدر و تـلاش مـستمر
براي مـبارزه با اين تهديدها جزيي از فرآيند امنيت انساني است.» (بحراني:
همان، ص781)
- امنيت انساني به محافظت مردم از خطرات جدي مربوط مي شود كه زندگي را
تهديد مي كنند. صرف نظر از اينكه اين تهديد در فعاليت هاي بشري يا حوادث
طبيعي ريشه داشته باشد، اعم از اينكه آنها در داخل يا خارج دولت نهفته
باشند و اعم از اينكه آنها مستقيم و بدون واسطه يا ساختاري باشند. (دهقاني:
1387، ص607)
- امنيت انساني حفاظت از هسته حياتي زندگي همه انسان ها در برابر تهديدهاي
شايع و حاد است به گونه يي كه با رضايت و كرامت انساني سازگار باشد.
(پورسعيد: 1387، ص547)
- امنيت انساني، آزادي از نياز، آزادي از ترس و احترام به كرامت انساني
براي مشاركت در فعاليت اجتماعي است. (غرايان زندي: همان، ص576)
- هدف امنيت انساني محافظت از هسته حياتي همه افراد بشر در مقابل تهديدهاي
شايع است. (قاسمي: همان، ص818)
- امنيت انساني هر فرد، به «سال هاي اميد به زندگي بدون واقع شدن در وضعيت
فقر تعميم يافته» است. (بحراني: همان، ص783)
- حفاظت افراد و اجتماعات از جنگ و ديگر اشكال خشونت» (دهقاني: همان، ص606)
تعاريف فوق را مي توان به دو دسته مضيق و موسع تقسيم كرد. در تعاريف مضيق
بر تهديدهاي سنتي امنيت مانند خشونت و منازعات تاكيد مي شود، اما تعاريف
موسع، آزادي از ترس و نياز و تهديدهايي مانند فقر و محيط زيست را دربرمي گيرد.

*امنيت ملي و انساني در قوانين ايران*
ايده امنيت انساني در دهه 1990 طرح شد، لذا عدم ورود چنين اصطلاحي در
ادبيات قانون گذاري كشور و قانون اساسي (1358) بديهي به نظر مي رسد، با اين
وصف مي توان با مروري بر مقدمه قانون اساسي و بازخواني اصول آن و ساير
قوانين موضوعه، تفسيري از امنيت انساني ارائه داد كه شاخص هاي مربوط به آن
را دربرداشته باشد. به طور مثال «كرامت و ارزش والاي انسان» در بند ششم از
اصل دوم، «تامين آزادي هاي سياسي و اجتماعي در حدود قانون» در بند هفت از
اصل سوم و احصاي وظايف دولت در اصل سوم، نشانگر لزوم توجه دولت به ارزش هاي
انساني و توانمندسازي و حمايت از انسان ها در رابطه با امور حياتي جامعه
است. فصل سوم در قالب حقوق ملت، محدوديت ها و ممنوعيت ها را در چارچوب
قانون مقرر كرده است. در اصل نوزدهم بر حقوق مساوي مردم ايران از هر قوم و
قبيله تاكيد شده است. طبق اصل بيستم همه افراد ملت اعم از زن و مرد يكسان
در حمايت قانون قرار دارند و قسمت اخير اصل يك صد و هفتم مقرر مي دارد:
«رهبر در برابر قوانين با ساير افراد كشور مساوي است.» در اصل نهم درباره
ارتباط امنيت انساني با امنيت ملي مقرر مي دارد: «آزادي و استقلال و وحدت و
تماميت ارضي كشور از يكديگر تفكيك ناپذيرند و حفظ آنها وظيفه دولت و آحاد
ملت است. هيچ فرد يا گروه يا مقامي حق ندارد به نام استفاده از آزادي به
استقلال سياسي، فرهنگي، اقتصادي و نظامي و تماميت ارضي ايران كمترين خدشه
يي وارد كند و هيچ مقامي حق ندارد به نام حفظ استقلال و تماميت ارضي كشور
آزادي هاي مشروع را هر چند با وضع قوانين و مقررات سلب كند.»
با توجه به اينكه يكي از شاخصه هاي امنيت ملي (سرزمين، جمعيت، نظام سياسي)
ماهيت نظام سياسي است، قسمت اخير اصل صد و هفتاد و هفتم مقرر مي دارد:
«محتواي اصول مربوط به اسلامي بودن نظام و ابتناي كليه قوانين و مقررات بر
اساس موازين اسلامي و پايه هاي ايماني و اهداف جمهوري اسلامي ايران و
جمهوري بودن و حكومت و ولايت امر و امامت امت و نيز اداره امور كشور با
اتكا به آراي عمومي و دين و مذهب رسمي كشور ايران تغييرناپذير است.» همچنين
به موجب اصل هفتاد و هشتم «هر گونه تغيير در خطوط مرزي منوط به تصويب
چهارپنجم نمايندگان مجلس شوراي اسلامي است.» به موجب اصل 176 براي تامين
منافع ملي و پاسداري از انقلاب اسلامي و تماميت ارضي و حاكميت ملي شوراي
عالي امنيت ملي به رياست رييس جمهور تشكيل مي شود كه با توجه به تركيب
اعضاي شورا مي توان نتيجه گرفت كه اين شورا نماد جمهوريت، نظارت ديني، امور
دفاعي و نظامي و ديپلماسي خارجي بوده و انعكاس دهنده مباني اسلامي و ملي در
حوزه امنيت است.
در مقدمه قانون اساسي در ارتباط با امنيت انساني و اقتصاد تصريح شده است در
تحكيم بنيادهاي اقتصادي، اصل بر رفع نيازهاي انسان در جريان رشد و تكامل
اوست. در بند دوازدهم از اصل سوم مقرر شده است «پي ريزي اقتصاد صحيح و
عادلانه بر طبق ضوابط اسلامي جهت ايجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر
گونه محروميت در زمينه هاي تغذيه، مسكن، كار، بهداشت و تعميم بيمه.» در اصل
چهل و سوم براي تامين استقلال اقتصادي و ريشه كن كردن فقر و محروميت و
برآوردن نيازهاي انساني با حفظ آزادگي او در 9 بند بر تامين نيازهاي اساسي،
تامين شرايط و امكانات كار براي همه، تنظيم برنامه اقتصادي كشور، رعايت
آزادي و انتخاب شغل، منع اضرار به غير، منع اسراف و تبذير، استفـاده از
علوم و فنـون، جلوگيري از سـلطه اقتـصادي بيگانه و خودكفايي تاكيد شـده
است. همچنين در اصول بيـست و هشـتم و بيسـت ونهم بـر لـزوم توجـه دولـت به
ايـجاد اشتـغال بـراي همـگان و برخـورداري از تامين اجتماعي هنگام
بازنشستگي، بيكاري، از كارافتادگي و نظاير آن تصريح شده است. در اصل سي و
يكم آمده است: «داشتن مسكن متناسب با نياز، حق هر فرد و خانواده ايراني
است. دولت موظف است با رعايت اولويت براي آنها كه نيازمندترند به ويژه
روستانشينان و كارگران زمينه اجراي اين اصـل را فراهم كند.» در اصل پنجاهم،
محيط زيست مورد توجه خاص قرار گرفته اسـت. از حيث امنيت شخصي مي توان به
اصول 22، 23، 25، 37، 38 و 39 و بند 14 از اصل سوم درباره «امنـيت قضايي»
اشـاره كرد. منع تفتـيش عـقايد و هرگـونه شكـنجه به عنوان يكي از شاخـص هاي
امنـيت انسـاني در اصول 23 و 38 مورد توجه قرار گرفته است.
با رجوع به اصول مختلف قانون اساسي و جمع بندي مطالب فوق مي توان گفت ايده
امنيت انساني بدون اينكه با امنيت ملي كشور در تضاد باشد، مورد پذيرش
خبرگان قانون اساسي قرار گرفته است. همچنين فصل هشتم قانون برنامه چهارم
توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران با عنوان «ارتقاي
امنيت انساني و عدالت اجتماعي» و فصل دهم به «امنيت ملي» اختصاص دارد.
قـانون «احـترام به آزادي هـاي مشـروع و حـفظ حـقوق شهـروندي» مصـوب 1383
با اشـاره به لـزوم رعـايت اخـلاق و موازين اسلامي در برخورد با مردم،
دادخواهان، متهمان، مرتكبان جرائم و مطلعان، بر منع شكنجه، اعمال هر گونه
خشونت، سوءاستفاده از قدرت، بد رفتاري با متهمان، تحقير افراد، افشاي مضمون
نامه ها، نوشته ها، عكس هاي فاميلي و فيلم هاي خانوادگي تاكيد شده است.
قسمت اخير بند 2 از قانون مذكور مقرر مي دارد: «... اصل بر برائت متهم بوده
و هر كس حق دارد در پناه قانون از امنيت لازم برخوردار باشد.» در بندهاي11
و 15 دخل و تصرف ناروا در اموال و اشياي ضبطي و توقيفي متهمان، كنجكاوي در
اسرار شخصي و خانوادگي و پرسش از جرائم گذشته افراد منع شده است. ماده 578
قانون مجازات اسلامي مقرر مي دارد: «هر يك از مستخدمين و مامورين قضايي يا
غيرقضايي دولتي براي اينكه متهمي را مجبور به اقرار كند او را اذيت و آزار
بدني نمايد، علاوه بر قصاص يا پرداخت ديه حسب مورد به حبس از شش ماه تا سه
سال محكوم مي شود و چنانچه كسي در اين خصوص دستور داده باشد، فقط دستور
دهنده به مجازات حبس مذكور محكوم خواهد شد و اگر متهم به واسطه اذيت و آزار
فوت كند، مباشر مجازات قاتل و آمر مجازات آمر قتل را خواهد داشت.» ماده 587
قانون مجازات اسلامي، مجازات شكنجه و آزار بدني فرد توقيف شده يا محبوس يا
مخفي شده را پنج سال حبس و محروميت از خدمات دولتي تعيين كرده است. مواد
502 و 510 همين قانون با استفاده از واژه «امنيت ملي» جاسوسي به نفع يك
دولت بيگانه و به ضرر دولت بيگانه ديگر و مخفي كردن جاسوسان در كشور را جرم
انگاري كرده است. همچنين در ماده 25 قانون جرائم و مجازات نيروهاي مسلح
مصوب 1382 از عبارت مذكور استفاده شده است.

*نتيجه*
درباره ويـژگي هاي امنيت انساني و ارتباط آن با امنيت ملي مي توان گفت كه
امنيت انساني نه تنها به منـزله نفي امنيت ملي كشورها نيست، بلكه تحقق آن
مي تواند پشتوانه امنيت ملي دولت ها قرار گيرد. امنيـت انـساني، چـند بعدي
اسـت و از گرسنـگي و قحطي تا خطرات زيست محيطي، جرائم، بيماري ها و بلاياي
طبيعي را دربرمي گيرد. امنـيت انـساني، جـهانشـمول اسـت و بـراي مقـابله با
تهديدهاي جديد در دستور كار دولت ها قرار گرفته است و بر پيشگيري، حفاظت،
حمايت، توانمند سازي و جبران خسارت استوار است و سرانجام اينكه انسان محور
است و به زندگي، حيات و كرامت ذاتي انسان ها توجه دارد.

* دادستان عمومي و انقلاب تهران

تعداد بازدید از این مطلب: 187
موضوعات مرتبط: امنیت پایدار , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


امنیت اطلاعات چیست؟

مفهوم کلی امنیت اطلاعات
واژه امنیت اطلاعات حجم وسیعی از فعالیت های یک سازمان را تحت پوشش قرار می دهد . امنیت اطلاعات به معنای واقعی یعنی با استفاده از یک سری فرآیند ها از دسترسی غیر مجاز به اطلاعات و یا محصولات و اعمال تغییرات یا حذف کردن آنها جلوگیری کنیم .این عمل را می توان به نحوی حفاظت از منابع موجود ، در موقعیت های مختلف ( مانند یک حمله هکری که معمولا خیلی انجام می شود ) توسط افرادی که مسئول امنیت اطلاعات هستند در نظر گرفت .
شما به عنوان یک فرد حرفه ای در زمینه کامپیوتر ، همیشه با مسائلی جدی تر از بحث جلوگیری از ورود و حمله ویروس ها به کامپیوتر ها مواجه هستید .البته این موضوع بستگی به طرز تفکر مسئولین امنیتی آن شرکت یا سازمان دارد ، شاید برای شما خنده دار باشد اما چه بسا مشاهده شده است که بسیاری از شرکت ها و یا حتی سازمان های دولتی با نصب یک نرم افزار آنتی ویروس و یک فایروال ساده نرم افزاری شبکه خود را به گمان خود 80% ایمن می کنند !!!!
زمانی که شما به عنوان مسئول و کارشناس امنیت اطلاعات یک شرکت یا سازمان محسوب می شوید ، در واقع شما مسئول حفاظت از دارایی های اطلاعاتی یک سازمان در مقابل کسانی یا چیزهایی هستید که می خواهند از آن دارایی ها سوء استفاده کنند . ممکن است برخی از این افراد هم اکنون در سازمان و در کنار خود شما باشند ، ولی اکثر این افراد در خارج از سازمان قرار دارند و همیشه قصد نفوذ به شبکه و سازمان را دارند .این جمله طلایی را همیشه به خطر بسپارید : هیچ چیز برای یک مسئول یا کارشناس امنیت اطلاعات خطرناکتر و هولناکتر از کاربران خود آن شبکه نمی باشد .

متاسفانه این عمل چندان هم آسان نیست ، در حال حاضر نقاط ضعف و آسیب پذیری های سیستم های تجاری در حال رشد است و این نقاط روز به روز بیشتر و بیشتر می شود ، حال کافیست شما تنها یک روز از این اطلاعات بی خبر باشید و همین کافیست تا به شبکه و سازمان شما نفوذ شود . برای مثال اگر از ویندوز نسخه اصلی یا ارجینال استفاده کرده باشید و به اینترنت متصل بشوید می بینید که دائما در حال بروز رسانی خود می باشد بطوری که همه روزه بسته های امنیتی خود را بروز میکند و بر روی سیستم شما نصب میکند ، این یعنی اینکه همه روزه حملات گسترده ای در سطح دنیا به سیستم ها انجام می شود که باعث ایجاد نقاط ضعف در سیستم ها می شود و برای جلوگیری از نفوذ از طریق این نقاط ، بسته های امنیتی برای آنها ساخته و عرضه می شود .

دشمنان شما می توانند براحتی با استفاده از موتورهای جستجو ، نقاط ضعف و آسیب پذیر هر محصول یا سیستم عامل را بیابند ، آنها برای اینکه بتوانند به شبکه شما وارد شوند و از نقاظ ضعف شما بهره برداری کنند ، می توانند کتابهای آموزش هک بخرند ، به عضویت گروه های خبری امنیتی و هک در اینترنت در بیایند و یا به وب سایت هایی دسترسی پیدا کنند که در آنها اطلاعات صریح و با جزئیاتی در خصوص شبکه شما وجود دارد .

در بسیاری از موارد شما نرم افزاری را خریداری می کنید که خود آن نرم افزار بصورت ذاتی دارای نقاظ ضعف امنیتی است و این نقاط ضعف امنیتی به خودی خود باعث به زیر سئوال رفتن امنیت سازمان شما خواهد شد ، مثلا نرم افزار مجموعه آفیس را خریداری می کنید و در آن نقاط ضعف امنیتی وجود دارد که هکرها می توانند از طریق آن به سیستم عامل حمله و به آن دسترسی یابند .

متاسفانه در کشور عزیز ما ایران بدلیل عدم وجود قانون کپی رایت نرم افزارهایی که توسط برنامه نویس ها نوشته می شود زیر نظر هیچ سازمان مرکزی خاصی قرار ندارند ، تا مشکلات احتمالی آنها را را بررسی و به آنها رسیدگی کند .البته قسمتی در مرکز تحقیقات صنایع انفورماتیک ایران برای تست برخی نرم افزارهای خاص ایجاد شده است اما به هیچ عنوان جوابگوی این سطح حجیم از نرم افزارهای تولیدی در داخل کشور را ندارد ، بنابراین اعتماد کردن به اینگونه نرم افزارها بسیار سخت است .

خارج از گود :

آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چرا نرم افزارهای گران قیمت خارجی با قیمتی فوق العاده ارزان براحتی در اختیار شما قرار می گیرند ؟ چرا ما همیشه به دنبال فایلی با عنوان کرک ( Crack) یا کیجن ( Keygen) در نرم افزارها می گردیم ؟ آیا گمان می کنید شرکت بزرگ مایکروسافت که غول نرم افزاری دنیا است و برای تنها ویندوز XP خود 50 هزار برنامه نویس را مدیریت و یکپارچه کرده است تمهیدات امنیتی برای محصول خود در نظر نگرفته است ؟ آیا گمان می کنید شرکت های تولید کننده محصولات آنتی ویروس که به خودی خود دانشی بسیار دشوار است زیرا می بایست یک کد مخرب را تحلیل و برای مقابله با آن راهکاری در کمترین زمان ممکن ارائه دهند ، متوجه استفاده غیر مجاز شما از آنتی ویروس تقلبی خود نمی شوند و آنها را براحتی بروز می کنند ؟ آیا این شرکت ها با داشتن این دانش فنی قوی نمی توانند غیر اصلی بودن محصول مورد استفاده توسط شما را در اینترنت تشخصی دهند ؟ خیلی ساده هستید اگر تصور کنید که متوجه نمی شوند. اگر کمی که با خود فکر کنیم و منطقی باشیم متوجه این مطلب خواهیم شد که هیچ کس عاشق چشم و ابروی ما نیست ، هیچ چیز در اینترنت رایگان نیست و حتما هدفی در پس این رایگان بودن وجود دارد . در مقاله ای جداگانه به این مبحث خواهیم پرداخت .

همیشه اینطور فکر کنید که در حال هک شدن هستید ، حتی همین الان که مشغول خواندن همین مقاله هستید ممکن است در حال هک شدن باشید. البته نترسید چون اگر هم بدانید الان کار خاصی نمیتوانید انجام دهید ، لااقل تا انتهای خواندن این مقاله صبر کنید .در این قسمت به بحث و بررسی جزئیات وضعیتهایی می پردازیم که شما اگر می خواهید شانسی برای برقراری امنیت اطلاعات ، شبکه ، و کامپیوتر های خود داشته باشید باید به آنها توجه کنید . این موضوع را همیشه به خاطر داشته باشید که با هر موضوعی منظقی برخورد کنید یعنی اینکه :

هیچ شبکه ای در جهان وجود ندارد که صد در صد ایمن باشد

، همیشه ابتدا ویروس ساخته می شود و بعد از آن آنتی ویروس می آید ، همیشه ابتدا شبکه هک می شود و بعد از آن راه های نفوذ به آن فاش می شود ، پس هیچوقت در مورد شبکه یا سیستم های خود احساس امنیت نکنید .

از یکی از بزرگترین کارشناسان امنیت اطلاعات در جهان سئوال شد که :

چه سیستمی کاملا ایمن است ؟

در جواب گفت : سیستمی ایمن است که خاموش باشد ، از برق کشیده شده باشد ، در یک تانکر فولادی زره دار ضد انفجار قرار گرفته باشد ، تمام داخل تانکر را با گاز اعصاب پر کرده باشند ، بهترین مأمورین امنیتی از آن مراقبت کنند ، و 400 متر زیر دریا قرار گرفته باشد و در این حالت نیز حاضر نیستم روی امنیت آن شرط ببندم !!!!!!


یکی از مهمترین قدم ها برای اینکه شما بتوانید یک مدیر امنیت خوب بشوید ، این است که حس سوء ظن شدید نسبت به افراد داشته باشید .این مسئله بسیار مهم ایت که شما به این درک برسید که در یک سازمان ، شما نه تنها با نقاط ضعف سیستم ها سر و کار دارید بلکه شما با نقاط ضعف انسانی نیز مواجه هستید که واقعا مهمتر از همه چیز در یک شبکه است . اگرچه ایندو با هم یکی نیستند ولی تاثیر قابل توجهی بر روی هم دارند . برای مثال : شما در سازمان خود مقرر کرده اید که حداقل طول رمز عبور باید 8 کاراکتر باشد و خیلی نیز بر روی این مسئله تاکید دارید ، حال کاربر شما نیز این قانون را رعایت کرده ، ناگهان یکی از اقوام یا دوستان آن کاربر قصد استفاده از اینترنت داخلی شبکه شما را دارد و براحتی از کاربر شما رمز عبورش را می پرسد و وی هم رمز را براحتی در اختیار او قرار می دهد !!! همه تمهیدات فنی در زمینه امنیت در این حالت زیر سئوال می رود . راه حل مبارزه با اینگونه تهدیدات تنها بحث آموزش است .

تعداد بازدید از این مطلب: 216
موضوعات مرتبط: امنیت پایدار , ,
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0



عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود